luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Șvabii din Sântana au sărbătorit tradiționalul Kirchweih

  de Special Arad | 4 august 2014, 8:00 AM | Sântana | Topic special | Video

  0

  În fiecare an, în prima duminică din luna august, nemții din Sântana sărbătoresc Kirchweih,  un eveniment tradițional al șvabilor bănățeni.

  Kirchweih-ul este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale ale etnicilor germani, ocazie cu care marchează ziua în care a fost sfinţită biserica din localitate. Evenimentul are legătură cu data de 26 iulie, când catolicii sărbătoresc Ziua Sfintei Ana,  în tradiția creștină mama Fecioarei Maria și bunica lui Isus Hristos. Biserica catolică din Sântana poartă Hramul „Sfânta Ana”. Sărbătoarea Sfintei Ana si Kirweich se țin de 146 de ani, în orașul cu cei mai mulți șvabi din județul Arad.

  Foști locuitori din Sântana, stabiliți în Germania vin în fiecare an la Sântana să participe la Kirchweih. Astfel s-a intâmplat ieri, când 350 de șvabi s-au intors pe meleagurile natale să admire parada tinerilor îmbrăcați în port popular și să participe la tradiționalul bal de Kirchweih.

  Programul a cuprins înălţarea pomului împodobit, marşul perechilor îmbrăcate în port popular, dimineaţa, la biserică şi după-amiaza la pom, dansul, licitarea buchetelor de rozmarin, a unei pălării şi a unui batic.

  Foto: Adina Cighirean

  Video: Călin Bibe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.