sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Surse: peștii de la Vama Turnu au murit din cauza intoxicării cu lindan – un insecticid toxic extrem, interzis în Europa!

    de Alin Olteanu | 11 iunie 2014, 8:30 AM | Investigaţii | Știri Arad

    3

    TITLUL PRINCIPAL: Dezastru ecologic în Vama Turnu: Canalul „Crișulețul” a fost otrăvit și mii de pești morți pun în pericol mediul și oamenii

    Canalul paralel cu linia de frontieră dintre România și Ungaria, situat la doi pași de Vama Turnu și cunoscut de localnici drept Canalul „Crișul” a fost otrăvit de autori încă necunoscuți și mii de pești morți pun în pericol sănătatea mediului și a oamenilor.

    Conform declarațiilor pe care le-am obținut de la autoritățile județene, prima instituție care a fost informată astăzi, la prânz, despre faptul că pe canalul care, practic, desparte România de Ungaria în zona localității Turnu, plutesc pești morți, a fost Garda de Mediu. Monica Jitariu, comisarul-șef al Gărzii a declarat pentru Special Arad că „evenimentul nefiind în atribuțiile noastre, am anunțat Prefectura, Direcția Sanitar-Veterinară, Poliția printr-un raport scris, urmând ca acestea să preia cazul. Am fost acolo primii, astăzi, și, conform protocoalelor legislative în vigoare, autoritățile respective urmează să ia probe din canal, să le analizeze și să stabilească cauzele care au dus la acest eveniment”.  Deplasându-ne la fața locului ne-am întâlnit cu Gheorghe Pele, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – autoritate sub tutela căreia se află canalul. „Vorbim despre un domeniu public, asemănător șoselelor, pe care, practic, e liber să facă cine ce vrea… Suprafața afectată de o posibilă otrăvire operată de cineva ar fi de 50 de kilometri – cât e distanța între pompele care trag și trimit mai departe apa reziduală. Nu putem stabili acum cauzele… poate fi și de la faptul că nu a plouat (!!! – n.red.), de la bacterii din apa stătută… poate că cineva a deversat pesticide de tipul celor folosite pentru culturile agricole” – a spus Pele. Declarația sa integrală o puteți viziona în materialul video atașat știrii.

    În orice caz, e o nebuloasă în spatele acestui fapt defel… ortodox. Numele unui anume domn M., care dorea concesionarea canalului de la ANIF, popularea cu pești și transformarea sa într-un loc de pescuit cu plată este invocat în declarațiile surselor noastre… așa încât vom reveni asupra cazului.


     

    UPDATE: Surse: peștii de la Vama Turnu au murit din cauza intoxicării cu lindan – un insecticid toxic extrem, interzis în Europa!

    Surse ale Special Arad au dezvăluit că principala cauză a morții peștilor de pe canalul „Crișulețul” care traversează, paralel, fâșia de frontieră româno-maghiară este intoxicarea cu lindan – o soluție extrem de toxică cu care ciobanii din zonă își deparazitează oile. Acestea, după ce sunt tunse, sunt unse cu respectiva substanță și, imediat, din cauza usturimii și a mâncărimii suferite, au nevoie de apă. Se spală… după cum e ușor de intuit… în apa pe care o au la îndemână – în speță canalul despre care vorbim. „Aceasta este informația pe care am auzit-o și eu în legătură cu acest caz și, chiar dacă nu este confirmată încă de autorități sunt aproape sigur că așa au stat lucrurile” – a confirmat ceea ce sursele noastre au afirmat și primarul orașului Pecica, Petru Antal. Menționăm că satul Turnu, pe raza teritorială a căreia s-a întâmplat otrăvirea în masă, este sub tutela administrativă a Pecicăi.

    Lindan este o substanţă extrem de toxică, folosită în trecut ca pesticid, insecticid, în agricultură şi în industria materialelor de construcţii, în lacurile care protejează materialul lemnos de paraziţi. Lindan este, de asemenea, o neurotoxină cu efect otrăvitor imediat. În anii ’70 cercetările au dovedit că substanţa este dăunătoare omului și cauzează multe afecţiuni. Ea trece din sânge în ţesutul adipos, unde rămâne toată viaţa şi revine în sânge la orice schimbare fizică, cum este slăbitul brusc. Când se găseşte în sânge, substanţa provoacă mari daune organelor interne, iar în timp provoacă forme de cancer. Lindan a fost produs în Germania, de exemplu, până în 1976, iar utilizarea sa a fost interzisă în 1979. În Europa de Est, mai ales în România, s-a permis utilizarea HCH-tehnic, respectiv Lindan, o perioadă mai îndelungată, dar din 2007 este, oficial, interzisă în toate țările din Uniunea Europeană. 

    Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am ascultat de câteva ori declarația apocaliptică a lui pele și nu-mi vine să cred că nu i-a cerut nimeni demisia! Și nu numai lui ci și celor de la mediu! Cum poți fi atât de iresponsabil în declarații?! Cei de la mediu trimit un raport scris spre primărie, poliție, dir sanitar-vet… Mă mir că nu trimit și la SRI! – în timp ce domnul pele te uluiește timp de 3 min , ceva ce n-a auzit parisu! Tot ce spune omul ăsta e penal și revoltător! Păi deținătorii de terenuri n-au decât să arunce otrăvuri, nu-i oprește nimeni; păi peștii mor că n-a plouat și apa e stătută, păi că și-așa mor măcinați pe la pompe, păi legea nu e și pt pești doar pt ape… Avem 5000km de canale în județ… Ce se întâmplă cu peștii morți? Ce s-antâmplat cu toți care au murit până acum! – a venit răspunsul. Șamd! Demisiile pe masă toți cei responsabili plus răspundere în fața legii!

      0 voturi
      +1
      -1
    2. de ce mai sunt obligatorii permisele pentru pescuitul amator pe canalele turnu si pe celelalte canale ale judetului arad 5000 de km daca acest (distins domn)Pele declara ca nu exista nici un fel de administratie in vederea pestilor atunci de ce atatea…amenzi date de „vanatorii”de pescari.Normal este o normalitate ca in romania sa vezi cum hotii iti fura banii din buzunar si omul de rand sa nu poata face nimic.Dati domnilor inapoi banii pescarilor si nu va mai aratati nasul pe afara.RUSINE

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.