marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Strategia de apărare s-a votat la limită. Doar patru voturi au făcut diferența față de un eșec

    de Special Arad | 24 iunie 2015, 8:13 AM | Naţional

    0

    A fost, marți, una dintre cele mai interesante zile din Parlamentul României. S-a votat la limită Strategia națională de apărare, prezentată cu o zi înainte în plen de preşedintele Klaus Iohannis. PNL, UNPR şi PSD au votat pentru, dar de la PSD au lipsit mulţi parlamentari. De fapt, e mai uşor de spus câţi au fost: doar vreo 30 social-democrați au venit marți la serviciu. Printre absenți, unul dintre cei mai mari critici ai Strategiei – preşedintele Senatului. La momentul votului, acesta era în Turcia, în vizită la pacientul Victor Ponta.

    Votul nu a fost singurul moment de suspans: strategiei îi lipsea un aviz de la comisia de politică externă. Un aviz pe care puterea l-a cerut şi la care, până la urmă, tot puterea a renunţat. Încă un detaliu: premierul interimar Gabriel Oprea a fost cel mai mare susţinător al strategiei.

    În cele din urmă, strategia a fost adoptată cu doar 282 de voturi pentru. Minimul necesar era de 278 de voturi.

    Dacă ar mai fi fost cinci absenţi, nu se putea vota, din lipsă de cvorum.

    Parlamentarii s-au reunit cu greu pentru a vota documentul, după o discuţie telefonică între preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierul interimar, Gabriel Oprea.

    „Guvernul pe care îl reprezint ca prim-ministru interimar susține adoptarea strategiei (…). Acest document strategic poate contura profilul unui stat inteligent, credibil și capabil. (…) Așa să ne ajute Dumnezeu!” – discursul lui Gabriel Oprea s-a încheiat cu semnul crucii.

    Dar entuziasmul premierului interimar în faţa documentului trimis de preşedintele Klaus Iohannis nu i-a molipsit şi pe colegii săi.

    „Nu pot să nu remarc absența unor membri importanți din CSAT, ca ministrul apărării, al justiției” – a spus Vasile Blaga, copreședintele PNL.

    Cel mai vehement critic al Strategiei de apărare a fost preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

    El spune că regretă superficialitatea cu care Parlamentul a adoptat documentul.

    „Este un document de slabă calitate, de slabă factură, cu un conținut care este criticabil în foarte multe puncte, care are accentele greșite”, consideră al doilea om în stat.

    Citește continuarea pe Digi24.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.