Strada din Arad, cu nume de legendă, de care nici Google nu a auzit… Iosif Petschovski merită mai mult

  de Lucian Dănilă | 5 noiembrie 2020, 9:01 AM | Sport | Știri Arad | Strada | Topic special

  6

  Zilele trecute vorbeam cu o veche prietenă. Trebuia să ne întâlnim și timpul ne era limitat. Și al ei, și al meu… S-a făcut seară și nu am găsit timpul să ne vedem, fie și pentru un minut undeva prin centrul Aradului.

  Și am sunat-o seara, eram tot pe grabă. „Unde locuiești?”, am întrebat eu, iar pentru a nu da greș ea a venit cu soluția: „Îți trimit share location pe Wattsap”. Mi-a trimis și am avut parte de o mare surpriză: locuiește pe strada Iosif Petschovski. „Aici mă găsești, e stradă cu nume de fotbalist”, îmi scrie ea.

  Și am ajuns pe strada Iosif Petschovski. E la marginea cartierului Micălaca, undeva în spatele complexului GEMI Sport, o stradă care nu are mai mult de 70, poate 100 de metri. Cred că sunt patru scări de bloc pe ea și niște pomi fie rupți, fie tăiați și lăsați acolo. De asfaltat, e asfaltată, de curat, cu excepția acelor crengi căzute pe drum, e curată, dar e prea mică pentru un nume atât de mare.

  Iosif Petschovski este un personaj legendar pentru Arad. Mulți dintre cei care au apucat să-l vadă jucând spun despre el că a fost cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, peste Hagi, Dobrin sau Balaci. Este singurul nume de fotbalist dintre toți cei care au evoluat pentru UTA în cei 75 de ani de existență ai acestui club, care apare în acel imn, poate neoficial, al galeriei Bătrânei Doamne: „E Petschovski fotbalistul ce ne încântă inima”… Multiplu campion cu UTA, fotbalist care a evoluat pentru echipele naționale ale României și Ungariei, este singurul fotbalist care a evoluat în tricoul echipei UTA și care are o statuie situată vizavi de stadionul „Francisc Neuman”.

  Dacă scrii „strada Iosif Petschovski Arad” și dai o căutare pe Google, nu apare nimic. Îți apar, unul sub altul, tot felul de articole legate de numele acestui fotbalist de legendă. O găsești la secțiunea „Hărți”, pentru că altundeva nici nu ai unde. Strada e atât de mică încât nici nu are cum să se întâmple ceva pe ea. Atât de mică că nu poți nici o miuță să joci, un „E5” sau lap-tenis, ca în vremea în care eram copii. Pe strada Iosif Petschovski, oamenii nu pot decât să urce sau să coboare din blocuri. Nici locuri de parcare nu găsești…

  Cu siguranță că Iosif Petschovski merita ceva mai mult. Este personaj de carte și, după baronul Francisc Neuman, este cel care a făcut să se vorbească de ITA Arad în toată țara și în afara ei. Poate nu se impunea să numim un bulevard al Aradului cu numele lui Iosif Petschovski, dar măcar o stradă mai mare, sau măcar una din vecinătatea stadionului trebuia să poarte acest nume, pentru că Petschovski acolo a fost mare, acolo a devenit celebru, acolo a încântat zecile de mii de fani ai echipei fanion a Aradului, ITA, Flamura Roșie și mai apoi UTA.

  Pe vremea în care Petschovski era idolatrizat de toți arădenii și juca în tricoul Bătrânei Doamne, pe locul pe care acum se află strada denumită după numele lui, era un teren viran. Cu siguranță că numele acestei străzi a fost votat într-o ședință de Consiliu Local Municipal de acei consilieri care, în trecut, dar și în prezent, prea puțini dintre ei au înțeles dimensiunea acestor branduri ale Aradului: UTA și Iosif Petschovski. La fel a fost în trecut, la fel e și acum când vedem cum este tratată UTA de aleșii orașului, până la urmă aleșii noștri. Nici noi nu am putut mai mult…

  Vă las mai jos un link, un titlu pe care să dați click pentru a vedea doar o parte din ceea ce a însemnat Iosif Petschovski pentru Arad

  Ziua cea mai tristă: Arad – 6 octombrie. Mii de oameni nu s-au putut opri din plâns

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cred ca acea strada e fosta 9 Mai, adica unde Ceala a locuit și de unde mergea la pescuit!
   Poate ma înșel, el a locuit pe strada 9Mai, au venit comuniștii și au construit blocuri…
   Iar despre statuie, e de discutat! Dar nu mai vreau sa ofer idei, soluții, și asa nu le baga nimeni în seamă!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.