duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Știrile (cu) bombă sosesc de la Arad! Execuția în cel mai pur stil mafiot a lui Ioan Crișan este trecerea la un nivel superior

  de Lucian Dănilă | 1 iunie 2021, 2:56 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crișan a șocat întreaga țară, despre explozia mașinii în parcarea supermarketului din Calea Aurel Vlaicu vorbindu-se acum toată ziua la aproape toate televiziunile de știri.

  Unii bat câmpii, alții vorbesc lucruri care ni se par logice, dar cert este că au trecut trei zile de la decesul omului de afaceri și încă se merge pe foarte multe piste în căutarea presupusului, sau presupușilor, criminali.

  Execuția în cel mai pur stil mafiot este, pentru Arad, o trecere la următorul nivel, next level, asta după ce Aradul ne-a mai obișnuit de-a lungul anilor cu astfel de știri bombă sau știri cu bombe.

  În luna martie s-au împlinit 21 de ani de când doi tineri din Arad și-au pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, în momentul în care puneau la cale un atentat la viața unui interlop din Timișoara. A fost unul dintre cele mai importante cazuri instrumentate de Poliția Timiș pe când era condusă de regretatul ofițer Doru Spătaru (decedat).

  Era ultimul weekend al lunii martie, anul 2000. La restaurantul Maestro din Timișoara se pregătea nunta Brigittei Szeifert (cea care avea să fie mai apoi soția lui Ilie Năstase, Brigitte Sfăt) cu omul de afaceri Tavi Sfăt, patron de discoteci, cluburi și restaurante în Arad și Timișoara. La nou deschisul restaurant Termal din oraș se petrecea pe melodiile surorilor „Piranda” și Rodica Olariu. Printre ei se afla și unul dintre cei mai mari traficanți de mașini de lux din istoria postdecembristă, cel numit Doru Meosu.

  bomba

  Foto: Mașina Alfa Romeo în care și-au pierdut viața cei doi arădeni în luna martie 2000, atunci când transportau o bombă artizanală la Timișoara

  „Un autoturism Alfa Romeo, înmatriculat în Arad, cu numărul AR 02 KZV, circula cu viteză pe Calea Aradului din Timișoara. Mașina abia intrase în oraș de pe DN 69 și se îndrepta spre centru. În mașină se aflau 4 tineri: în față, Ciprian Pașca, la volan și în dreapta lui Dorin Vasi (Pop). Pe bancheta din spate, Florin Martin și Cintean Cristian.

  Tânărul de lângă șofer manipula un pachet mortal. Dinamită cumpărată în schimbul a 15 grame de heroină. Dorin încerca să conecteze pachetul la un telefon mobil. Bomba urma să fie acționată de la distanță, printr-un apel spre acel telefon!

  După câteva minute de la intrarea arădenilor pe Calea Aradului, un taximetrist care tocmai care venea dinspre strada Miresei a auzit un zgomot infernal. La câțiva metri în fața lui, pe sensul opus, o mașină s-a rupt pur și simplu în două, sărind (la propriu!) în aer!, scria timisoarastiri.ro

  Jumătatea din față a zburat pe partea opusă și s-a oprit într-un copac. Tinerii din față au murit pe loc, sfârtecați. Cei din jumătatea din spate a mașinii au supraviețuit și au fost transportați la spital. Cei doi supraviețuitori au negat că ar fi știut ceva despre bombă.

  Poliția a intrat în alertă maximă. Șeful Poliției române, generalul Nicolae Berechet, a trimis echipe de experți pirotehniști și criminaliști la Inspectoratul General al Poliției la Timișoara, iar inspectorul general cerea zilnic rapoarte despre evoluția anchetei, la fel cum se întâmplă și în aceste zile în cazul asasinării lui Ioan Crișan.

  Adevărul, sau ceea ce s-a dat oficial, s-a aflat în timp record: atentatul cu bombă îl viza pe timișoreanul Doru Meosu, traficantul de mașini care, știindu-se vânat, stătea în umbra Nașului local, la ștrandul și la restaurantul Termal. Bomba, fabricată din aproximativ un kilogram de dinamită şi capse detonante, toate din România, era comandată de orădeanul Dad Nicolae, care făcea afaceri cu Meosu și care se considera înșelat.

  Dad, Meosu, unul dintre cei doi supraviețuitori din mașina distrusă de bombă, Cintean, și alți cinci indivizi au fost inculpați și condamnați la pedepse. de până la 15 ani de închisoare.

  remus vasut ghioroc

  Foto: Remus Văsuț

  În aprilie 2014, Aradul avea să mai adauge o poveste cu și despre bombe. Remus Văsuț, în tânăr – pe atunci – de 20 de ani din Ghioroc, confecționa bombe pe baza unor documentări de pe internet. Fan al lui Adolf Hitler, tânărul din Ghioroc confecționa bombele în casa bunicilor, fără ca aceștia să bănuiască ceva.

  După ce a fost prins, o bombă artizanală confecţionată de „teroristul din Arad”, aşa cum a fost numit de către anchetatori tânărul Remus Văsuţ, a fost detonată în poligon. Dispozitivul improvizat ar fi provocat victime pe o rază de 50 de metri, dacă ar fi explodat într-un loc public. După interogatoriu, procurorii DIICOT au prezentat în instanţă detalii despre planurile suspectului, de când acesta avea doar 16 ani. El intenţiona să arunce în aer un local din Arad cu o maşină capcană:

  „Planul ar fi implicat o maşină umplută cu substanţe pirotehnice. Nimeni nu ar fi scăpat. Nu explozia devastatoare i-ar fi ucis, ci suflul deflagraţiei, spunea suspectul. Acesta era interesat şi de filmele care prezentau activităţile trupelor paramilitare şi filmele care aveau ca temă uciderea părinţilor”, se arăta în documentele procurorilor.

  Ultimele două bombe apărute și explodate pe raza municipiului sau județului Arad au fost în luna ianuarie 2019 și apoi în februarie 2020. Hoții de bancomate, tot mai ingenioși, au găsit noi metode de a fura bani. Aceștia au provocat explozii la ATM-uri. Primul caz a fost pe strada Tunarilor, iar al doilea caz, cel din februarie 2020, pe Calea Timișoarei.

  Asasinarea lui Ioan Crișan cu o bombă amplasată în mașină reprezintă trecerea la un nivel superior, dar istoricul în ceea ce privește bombele pe raza municipiului sau județului Arad ne arată că în cazul lui Ioan Crișan nu este neapărat vorba despre străini, pentru că bombele pot – și s-a demonstrat asta – să fie confecționate chiar la Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.