Statusul PNRR la finalul lui 2023: Guvernul a renunțat la granturi de 2,1 miliarde de euro, dintre care și la finanțarea noului spital de la Arad





România a depus propunerea sa oficială de modificare a PNRR și cea pentru noua componentă REPowerEU la începutul lunii septembrie, cu mult peste termenul recomandat de Comisia Europeană pentru ca evaluarea finală să poată fi făcută până la finalul lui 2023. Guvernul și-a propus însă să taie granturi în valoare de 2,1 miliarde euro, acțiune justificată prin ajustarea alocării negociate cauzată de PIB-ul mai mare din 2021 față de estimarea inițială.
Cea mai mare sumă la care Guvernul României și-a propus să renunțe este cea de la investițiile în spitale noi și dotări și echipamente în aparatură medicală, în cuantum de 740 de milioane de euro, listă pe care se afla și construirea noului spital cu secții de obstetrică, ginecologie, pediatrie de la Arad (citește și: CJ Arad ar urma să piardă finanțarea de 95 milioane euro pentru Complexul Matern-Pediatrie. Ce se va întâmpla cu proiectul · Special Arad).
Se mai taie 270 milioane de euro din suma alocată pentru împăduriri, dar și 80,5 milioane din cele 103 milioane prevăzute pentru înființarea, echiparea și operaționalizarea a 412 servicii complementare pentru copiii defavorizați. Pentru a acoperi aceste reduceri de buget conform regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, România ar fi putut să ceară suplimentarea componentei de împrumuturi la dobânzi extrem de avantajoase puse la dispoziție de UE.
Principalele modificări propuse de Guvernul României pe PNRR
Modificările prevăzute vizează „ Păduri și protecția biodiversității”, „Transportul sustenabil”, „Mobilitate urbană”, cele mai afectate sectoare fiind „Sănătatea” și „Educația”.
Potrivit Ziare.com, din componenta PNRR dedicată Educației, au fost reduse puternic măsuri dedicate înființării, echipări și operaționalizării a a 412 servicii complementare pentru grupurile defavorizate.
În ceea ce privește „Sănătatea”, din PNRR au fost eliminate finanțările care vizau construirea mai multor spitale, dintre care – așa cum am anunțat și în septembrie – Consiliul Județean Arad a pierdut finanțarea pentru construcția Complexului de obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie Arad, care ar fi avut nevoie de un buget de 95.000.000 euro.
Din 215 reforme asumate de România, doar 32 au fost îndeplinite
În total, din cele 29 de milioane de euro alocate pentru România, am încasat până în prezent suma totală de 9,1 miliarde. Concret, din cele 215 reforme pe care și le-a asumat România, au fost îndeplinite 32, iar din numărul total de 292 de investiții asumate, nu a fost finalizat niciun proiect în acest sens.
Citește mai multe despre tăierile fondurilor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în articolul integral de pe ziare.com.
Comentariile portalului
Da, demisionează Ponta🤣
Și Soros a fost legionar🤣 Degeaba dați explicații pertinente, logice, clare . Pt matricsi și alți limacși, cetățeni sau boți, RomaniaFilmprezinta, cu toții spă (...)
Nimeni nu e infailibil, scrutinul "democratic" poate esua si el mai ales daca votantii sunt influentati eventual "amenintati"(nu in adevaratul sens al cuvantului ci prin manipulare) ca votul lor (...)