duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Județean, la capacitate maximă în secțiile de copii, din cauza afecțiunilor respiratorii de sezon

  de Special Arad | 27 decembrie 2023, 1:18 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  0

  Comunicat. Secțiile de copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad sunt pline de pacienți, marea majoritate dintre ei cu afecțiuni respiratorii de sezon.

  Secția Clinică Pediatrie I funcționează cu 14 paturi dintre care șapte sunt libere, în urma externărilor din această dimineață. În Secția Clinică Pediatrie II și în Compartimentul Boli Infecțioase Copii cu 42 de paturi, respectiv 20 vor rămâne astăzi doar câte două paturi libere, în urma externărilor.

  „Suntem la capacitate maximă în secțiile de copii unde predomină afecțiunile respiratorii de sezon. Medicii încearcă să evite supraaglomerarea prin externarea copiilor cu forme ușoare de boală, care pot fi tratați la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie însă, spre exemplu, azi dimineață erau 49 de copii internați pe 42 de paturi, la Pediatrie II.

  Sfătuim părinții să se prezinte cu copiii, inițial la medicul de familie, care va stabili dacă este necesară prezentarea la spital sau dacă pot fi monitorizați la domiciliu”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  Afecțiunile sezoniere de căi respiratorii superioare apar, de obicei, în perioada rece, octombrie – martie și pot fi virale (virozele sezoniere și gripele) sau bacteriene (bronșite, pneumonii și bronșiolite – mai des întâlnite la copii).

  Cauzele frecvente pentru apariția acestor afecțiuni sunt: diferențele mari de temperatură – de la o zi la alta, expunerea la frig, îmbrăcămintea neadecvată sezonului rece, consumul de lichide reci.

  Afecțiunile virale – virozele sezoniere și gripele – sunt contagioase, calea de transmitere fiind aerogenă și constă, ca simptomatologie, în: rinoree (nas umed) sau nas înfundat, cefalee (durere de cap), curbătură musculară (durere musculară), disfagie (durere la înghițire), disfonie (răgușeală), astenie, fatigabilitate și uneori croșet febril.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.