Spirit civic la Vărșand! „Nu ne dorim ca, în stadiul actual, să moară cineva, iar noi să stăm nepăsători!” – SCRISOARE DESCHISĂ

  de G. Tomescu | 9 March 2017, 10:43 AM | Pilu | Recomandările editorilor

  0

  Mai mulți oameni din Vărșand sunt hotărâți să rezolve o problemă arzătoare pentru comunitatea lor și nu se mulțumesc doar cu o campanie pe Facebook sau o petiție online, vizibil fără efect, ci intenționează să înainteze Consiliului Județean Arad un memoriu pentru care, momentan, se strâng semnături. Este vorba despre reabilitarea podului de peste Crișul Alb din apropierea satului Vărșand, un pod din lemn care nu numai că arată execrabil, dar poate să și pună în pericol viețile celor care-l traversează.

  Podul din Vărșand este construit în totalitate din lemn, este vechi, iar bârnele pe care le are în componență sunt putrezite, utilajele agricole care trec peste acesta distrugându-l și mai mult. A mai fost în trecut o așa-zisă „operațiune de reabilitare” demarată de Primăria Pilu, dar se vede cu ochiul liber că aceste renovări nu au fost decât niște „cârpeli”, făcute doar să fie și să figureze în acte că s-a făcut ceva. Acest pod bătut de soartă și de neglijența autorităților este singura legătură peste râu dintre sat și terenurile agricole, respectiv frontiera cu Ungaria, mai mult de jumătate dintre zerindani având rudenii în țara vecină.

  „Mulți dintre săteni chiar și-au vândut pământurile, deoarece este imposibil a aduce utilaje agricole peste pod”, iar „podul din Socodor a devenit, pentru mulți, singura cale de acces spre zonele agricole de peste pod, dar și acesta se află la peste 15 km distanță”, se arată în scrisoarea deschisă a celor care au inițiat campania.

  Aproape jumătate din acest pod stă să cadă în râul Crișul Alb în orice moment! De aceea, un grup de locuitori cu spirit civic ai satului, precum și câțiva cetățeni care provin din această localitate, iau problema în mâini și cer Consiliului Județean Arad să intervină de urgență, înainte să se producă un dezastru.

  pod varsand 2

  Sursa: grupul de Facebook „Varsand, Arad, Romania”

  pod varsand 1

  Fotograful Claudiu Ștefan Condurache (Lifetime Passion Photography), cel care ne-a contactat și ne-a cerut ajutorul în acest demers, a creat și o petiție online încă din anul 2015, cu titlul „Podul din Vărșand, județul Arad – o ruină!”. 

  Văzând că autoritățile au rămas impasibile la aceste campanii online, el și locuitorii vizați direct de această problemă au hotărât acum să meargă și mai departe.

  Special Arad se alătură cauzei locuitorilor din Vărșand, iar în rândurile de mai jos redăm integral scrisoarea deschisă ce se va înainta conducerii CJA:

   

  Memoriu privind reabilitarea podului din satul Vărșand, Comuna Pilu, județul Arad

  Stimate Autorități Publice și Locale,

  Doamnelor și Domnilor,

   

  În mediul online, mai precis pe rețeaua de socializare Facebook, au apărut fotografii ale podului din satul nostru. Imaginea deplorabilă în care acesta se află, precum și pericolul iminent de prăbușire, ne face să redactăm prezentul memoriu.

  Am înființat un grup pe Facebook – toți cetățenii care avem acces la internet și care avem originea sau chiar locuim în satul Vărșand – și astfel ne pasă de această cale de acces deosebit de importantă pentru satul nostru. Mulți dintre săteni chiar și-au vândut pământurile, deoarece este imposibil a aduce utilaje agricole peste pod, existând, cum am spus și mai sus, un real pericol. Podul din Socodor a devenit, pentru mulți, singura cale de acces spre zonele agricole de peste pod, dar și acesta se află la peste 15 km distanță.

  Este important de menționat și faptul că Primarul Comunei Zerind, Domnul Alexandru Simandi a reușit să deruleze un program de asfaltare a drumului până la limita județului Arad, astfel încât să se faciliteze mai ușor călătoria cetățenilor din zona dumnealor spre Ungaria (mai mult de jumătate dintre zerindani având rudenii în Ungaria), iar calea de acces spre țara vecină, prin vama Vărșand, făcându-se tot pe podul care necesită reparații necondiționate.

  Podul din Vărșand este construit în totalitate din lemn, este vechi, iar bârnele pe care le are în componență sunt putrezite, utilajele agricole care trec peste acesta distrugându-l și mai mult. Operațiunile de reabilitare demarate de Primăria Pilu (în mandatele Primarului Sur Moisă) au fost mai mult operațiuni de „cârpeală” și nu reabilitări serioase sau reconstrucție a punții de legătură dintre sat și terenurile agricole (din zona numită „Fratelia” și nu numai).

  Nu ne dorim ca, în stadiul actual, să moară cineva, iar noi să stăm nepăsători! Pentru că starea actuală a podului este mai mult decât deplorabilă iar în anexe vom atașa și fotografii grăitoare despre acest aspect. O parte din pod (aproximativ jumătate din el) stă să cadă în râul Crișul Alb în orice moment!

  De aceea, noi, semnatarii acestui MEMORIU, cerem:

  •  găsirea sau alocarea DE URGENȚĂ de fonduri pentru demolarea podului actual și construirea unui pod nou din piatră sau beton. Credem că actualul pod, chiar dacă va fi reabilitat parțial sau total, în starea în care se află, nu va rezolva decât pentru puțini ani situația actuală, deoarece lemnul din componența sa este foarte putrezit și distrus.

  •  Implicarea tuturor autorităților competente în rezolvarea acestui demers și începerea lucrărilor de construcție cât mai curând posibil.

  În speranța că MEMORIUL nostru va fi analizat și se va găsi soluționarea sa amiabilă, vă mulțumim anticipat!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.