duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update 6Trei ani cu suspendare pentru Spânu și doi pentru Lavinia Biț, plus interzicerea dreptului de a mai profesa pe această perioadă

  de Special Arad | 2 octombrie 2014, 11:50 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  7

  UPDATE 6: În urmă cu câteva minute, Instanța Tribunalului Arad, condusă de judecătorul Caius Lăzărescu, a pronunțat sentinta dosarului „Șpagă la Bacalaureat”: trei ani cu suspendare pentru Spânu și doi pentru Lavinia Biț, plus interzicerea dreptului de a mai profesa.

  La ora 13, magistratul-judecător a dat curs la citirea sentinței în Dosarul nr. 4005/108/2014
  Astfel, Instanța îi condamnă pe inculpații Mihai Spânu și Lavinia Janina Biț la pedeapsa cu închisoarea în cuantum de 3, respectiv 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. Suspendă executarea pedepselor pentru ambii inculpați, care vor trebui să respecte condițiile impuse de regimul sub supraveghere. Prin aceeași hotărâre, celor doi li se ridică dreptul de mai profesa la catedră pentru aceeaşi perioadă. Spânu are specializarea profesor titular de matematică, iar Lavinia Biț a predat Limba și literatura română la „Iuliu Maniu”…
  Fostul inspector și profesor Mihai Spânu va trebui, de asemenea, să depună muncă în folosul comunităţii, timp de 60 de zile, pentru Primăria Comunei Vladimirescu. Lavinia Biţ va fi obligată să efectueze muncă în folosul comunităţii pentru Primăria Comunei Fântânele, tot pentru minim 60 de zile.
  Amănunt deloc neglijabil: din contul bancar al lui Mihai Spânu, Instanța a dispus confiscarea sumei de 8.900 de euro și 3030 de lei.


   

  UPDATE 5: Înfățișarea pe fondul cauzei în Dosarul „Șpagă la Bacalaureat” a început azi-dimineață, la ora 9.00, s-a desfășurat în sala 104 a Palatului de Justiție și i-a avut ca inculpați pe profesorii Mihai Spânu și Lavinia Biț. Cele două cadre didactice, cu ani grei de învățământ în spate, sunt acuzați de către Ministerul Public, reprezentat de procurorul-șef de urmărire penală Codrin Gavra de fapte din registrul corupției, în speță trafic de influență în formă continuată și luare de mită.

  Inculpații au mers pe „procedura simplificată”, recunoscând tot

  „Recunosc în totalitate săvârșirea faptelor prezentate în rechizitoriu și solicit Instanței ca judecarea cauzei să aibă loc în baza probelor prezentate” – a consemnat grefiera de ședință declarația identică a celor doi inculpați (aproape amuzant faptul că la Mihai Spânu a consemnat „recunosc săvârșirea faptelor” de două ori… enervându-l pe judecător…) În plus, Spânu a cerut (mai corect: „a cerșit”) clemență din partea președintelui instanței, devoalându-și problemele familiale – „am doi părinți, care depind de mine, bolnavi și în vârstă” și lăudându-și „cariera de 27 de ani în învățământ, dintre care 6 de inspector.”
  „Regret amarnic ceea ce am făcut!” –
   a plâns Spânu… dar Instanța nu a consemnat „amarnic”… În apărarea sa, avocata aleasă a depus la dosar 26 de caracterizări de la colegi… desigur… laudative, prin care se arată „ce om fain era, de fapt, Spânu, și ce nașpa sunt procurorii care au întrerupt o carieră atât de mișto…”
  Pe aceeași strategie a mers și avocatul ales de Lavinia Biț. „Fapta clientei mele a fost una sporadică” (conform DEX: Care apare, care se manifestă pe ici, pe colo sau din când în când; lipsit de continuitate; distanțat, rar; împrăștiat, dispersat, răzleț, izolat; întâmplător. – Din fr. sporadique. )… din nou… aproape că s-a râs în sală.

  Procurorul a cerut pedeapsa cu închisoarea pentru Spânu și condamnarea cu suspendarea executării pentru Lavinia Biț

  În intervenția sa, magistratul-procuror Codrin Gavra a soclicitat pedeapsa cu detenția pentru fostul inspector Mihai Spânu, „raportându-ne la intenție, la sumele de bani, la prejudiciul de imagine suferit de sistemul de învățâmânt”…
  Pentru Lavinia Biț, preprezentantul Ministerului Public a cerut închisoarea cu suspendare, „întrucât a colaborat cu anchetatorii, devenind martor sub acoperire în dosar și ajutând la soluționarea cauzei.”
  Culmea e că „și clientul meu, Mihai Spânu, a dorit să colaboreze cu organele de anchetă… dar acest lucru nu s-a mai petrecut” – a spus avocatul acestuia… făcându-ne să ne imaginăm cum ar fi arătat acest dosar  compus, exclusiv, din martori sub acoperire și… fără inculpați! Și Spânu, și Biț, au declarat că ar fi de acord să presteze muncă în folosul comunității… numai „nu la pușcărie”…

  Date fiind circumstanțele juridice pe care le implică procedura simplificată de recunoaștere, întreg procesul de judecată al cauzei s-a încheiat astăzi, iar sentința va fi pronunțată la ora 13, tot în ședință publică.


   

  UPDATE 4: Inspectorul școlar Mihai Spânu și profesoara Lavinia Bit și-au recunoscut faptele! Mandatul de arest la domiciliu al lui Spânu a fost prelungit!

  Măsura arestului la domiciliu pentru fostul inspector general adjunct Mihai Spânu a fost prelungită cu 30 de zile de către judecătorii arădeni. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad i-au trimis în judecată pe fostul inspector școlar general adjunct și pe  profesoara Lavinia Biț (de la liceul Iuliu Maniu), și au disjuns cauza față de Simona Crâsnic (inspector școlar pentru dezvoltarea resurselor umane) și față de ceilalți cumpărători de influență (în total, vreo sută, incluzând aici părinți, copii și intermediari). Surse judiciare au declarat pentru Special Arad că ambii, Spânu și Bit, au recunoscut faptele, 23 de acte materiale de trafic de influență în dreptul inspectorului Spânu și opt pentru Lavinia Bit. Probabil că recunoașterea acuzațiilor face parte din strategia avocaților apărării, care vor să se prevaleze de procedura simplificată. Aceasta prevede că în caz de recunoaștere a acuzațiilor,ceea ce presupune că nu se mai administrează probe, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime.


   TITLUL PRINCIPAL: Șoc în învățământul arădean! Inspectorii școlari Spânu și Crîsnic – ridicați de procurori pentru trafic de influență la Bacalaureat. 

  În urmă cu câteva momente, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad i-au ridicat direct din casele lor, în urma unor percheziții, pe inspectorul școlar general adjunct Mihai Spănu și pe inspectorul școlar pentru dezvoltarea resurselor umane, Simona Crîsnic, plus încă un profesor, Lavinia Biț (de la liceul Iuliu Maniu, profesoară din Centrul de Examinare din Arad). Aceștia sunt acuzați de trafic de influență constând în promisiunea că vor facilita obținerea notelor de trecere la Bacalaureatul 2014. Surse din cadrul anchetatorilor ne-au declarat că la aceștia acasă au fost găsiți mii de euro și liste cu elevii care urmau să fie admiși în urma examenului de Bacalaureat 2014. La fel, sursele amintite susțin că în jurul examenului de Bacalaureat a fost formată o adevărată rețea și că urmează să fie reținute și alte persoane cu funcții importante, amintind aici directori de școli și ajungând până la simpli profesori.

  Procurorii au monitorizat activitățile de colectare a banilor, pentru dovedirea faptelor fiind introduși investigatori sub acoperire pe post de părinți care vroiau să se asigure că nu vor avea probleme copii la bac. Conform primelor informații,  prețurile începeau de la 300 de euro pentru nota 6 și creșteau cu câte 50 – 100 euro pentru fiecare punct în plus. Cei trei profesori sunt audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru trafic de influență.

  Ancheta este condusă de procurorul Codrin Gavra, șeful secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Acesta a declarat pentru Special Arad: “Am actionat in aceasta seara cu caracter preventiv pentru a le permite elevilor sa se prezinte la examen luni dimineata si sa isi incerce sansele corect”.

  Anchetatorii au beneficiat de suportul logistic al SRI Arad.


   

  UPDATE:

  Inspectorul Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț au părăsit sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad între ora 12 și 1 noaptea, singurul reținut pentru 24 de ore fiind inspectorul școlar general adjunct, Mihai Spânu.


   

  UPDATE 1

  Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, a declarat, astăzi, că cei doi inspectori şcolari şi profesoara ridicaţi de procurori nu erau implicaţi în desfăşurarea bacalaureatului. Claudius Mladin a declarat că adjunctul său, Mihai Spânu, „este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane. Şeful ISJ precizează că doar profesoara de limba română Lavinia Biţ s-a înscris pentru tragerea la sorţi care va avea loc astăzi (luni) pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare.


   

  UPDATE 2: Spânu a fost demis de ministrul învățământului

  Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu, reţinut după ce ar fi luat mită la bacalaureat, a fost eliberat din funcţie, a declarat în această dimineață, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

  „Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost eliberat din funcţie, o decizie în acest sens fiind în competenţa Ministerului Educaţiei”, a spus Remus Pricopie. Ministrul Educaţiei a precizat că în cazul celuilalt inspectorul şcolar şi a profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.


   

  UPDATE 3: Arest la domiciliu pentru inspectorul-șpagă

  Magistratul Teodor Dascăl a dispus,  în cauza privindu-l pe Mihai Spânu, fostul adjunct al Inspectoratului Școlar General, reținut de procurori aseară și demis de Ministrul Educației astăzi, măsura arestului la domiciliu. 

  Procurorul Codrin Gavra i-a înmânat cheile de la apartament inspectorului șpăgar, prin avocat, iar acesta va trebui să facă față rigorilor juridice pe care măsura arestului la domiciliu le impune.

  Vom reveni cu VIDEO și FOTO de la Palatul de Justiție din Arad.

  Lucian Dănilă, Călin Bibe, Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. totiparintiiresponsabili

   Pacat de ei, speram sa inteleaga ca si-au facut-o cu mana lor, dar ne doare mai mult de copii care au muncit pe branci si si-au sacrificat timpul si energia pana la epuizare si care probabil si in alti ani au fost dati la o parte de parinti inconstienti ! De parinti care le-au permis copiilor lor sa se joace de-a „fotbalul” prin tara sau strainatate, sigura fiind mama (din nou probabil) ca o sa rezolve totul cu acesti asazisi inspectori si cu cei ce ii deserveau zilnic……

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Daca „cei doi inspectori şcolari şi profesoara ridicaţi de procurori nu erau implicaţi în desfăşurarea bacalaureatului” DAR AVEAU LISTE CU CEI CE TREBUIAU SA-L IA, ce putem concluziona ???
   Firesc, doar ca cei cu atributii, erau la mana si comanda celor fara atributii !!!……..intrucat LISTELE RESPECTIVE …………categoric trebuiau sa ajunga la prima categorie! …………altfel doar, nu se motivau banii si lista !
   Si-atunci, domnul Mladin ce spune de aceasta caracatita deasupra careia troneaza dansul chiar daca nu o coordoneaza ? Iar deasupra dansului troneaza Maduta ? Or fi fost categorii de liste ? Pe interes de partid, personal, prietenesc,…….

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. ”Șocul” ăsta nu-i niciun șoc. Așa s-a procedat în fiecare an de când s-a născut hidra mitei în țara asta. De ani nenumărați educatoarele, profesorii, cadrele universitare iau mită – de la o floare și până la plicuri groase cu bani! De-abia acum s-au făcut cică aceste ”monitorizări”?! Normal că scopul descinderilor nu este unul purificator și exterminator de corupție ci o demonstrație de forță politică roșie – ca să vadă lumea ce curățenie se face cu ponta și ai săi și ce frumoasă și incoruptibilă va fi românia înroșită de tensiunea celor care nu mai au răbdare până la toamnă…
   Corupție va fi până la capăt. Nimeni nu rezistă în fața banului începând de la popi și terminând cu șeful statului. Asta e românia democratică. O țară care și-a rupt steagul pt li-ber-ta-te. E câtă vrei dar nu ai ce face cu ea. E libertatea săracului de a-și pune lațul de gât, a disperării bătrânului bolnav și neputincios în fața unei societăți care așteaptă să dispară, a tânărului care își cheltuie trist tinerețea. Ponta a decis să se facă ”descinderi” cu dedicație politică în toate domeniile de activitate. Totul e un circ plătit până la toamnă pt că băsescu nu vrea să cedeze nicio zi din mandatul său și bine face. Răul nu a venit prin băsescu și nu va pleca odată cu el. Mai vorbim noi..
   App., n-are românia atâția polițiști câți ar trebui să descindă în zonele de șpagă ce se dau zilnic. Dar la ministere de ce nu umblați?! Slavă Domnului – la o singură descindere dp ”ascultări” rămân posturi libere cu duiumul!

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.