joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sonda Hubble a detectat o exoplanetă pe care „ninge” cu cremă pentru protecţie solară

  de - | 31 octombrie 2017, 10:56 AM | Știință

  0

  Astronomii au utilizat telescopul spaţial Hubble pentru a obţine observaţii detaliate ale exoplanetei Kepler-13Ab şi au descoperit un tip de „ninsoare” compusă din dioxid de titaniu (principalul ingredient din cremele pentru protecţie solară) care se produce în atmosfera încinsă a planetei, scrie descopera.ro.

  IFL Science notează că aceasta este prima observaţie a unui astfel de proces, denumit tehnic „capcana rece”, întâlnit pe o exoplanetă. Echipa de specialişti din cadrul Universităţii din Pennsylvania a publicat rezultatele în Astronomical Journal.

  Kepler-13Ab este o planetă cu temperaturi de peste 2.750 de grade Celsius, fiind complet atrasă de forţa gravitaţională a stelei sale, o parte a planetei fiind în permanenţă expusă razelor de lumină ale stelei. Deşi nu este un mediu propice vieţii, cercetătorii susţin că observaţiile i-ar putea ajuta în cadrul cercetărilor viitoare. „În mai multe cazuri studiile atmosferice ale acestor planete ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre viitorul atmosferic al planetei nostre”, a declarat principalul autor, profesorul Thomas Beatty.

  Iniţial, cercetătorii nu s-au axat pe căutarea acestor particule. Pe de o parte Jupiter tinde să aibă zona superioară a atmosferei cu temperaturi crescute, însă femonenul nu a putut fi observat şi pe Kepler-13Ab. Dioxidul de titaniu provoacă de obicei o creştere a temperaturilor deoarece absoarbe radiaţiile stelare. Experţii sugerează că vânturile puternice ar putea fi cele care transportă dioxidul de titaniu pe partea întunecată a planetei. Odată ajuns acolo se produce condensarea şi ninsoarea provocată de forţa de atracţie puternică a planetei.

  Studiul sugerează că gravitaţia joacă un rol important asupra ciclurilor produse pe exoplanete.

  Foto: NASA, ESA / G. Bacon (STScI)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.