Sonda Hubble a detectat o exoplanetă pe care „ninge” cu cremă pentru protecţie solară

  de - | 31 octombrie 2017, 10:56 AM | Știință

  0

  Astronomii au utilizat telescopul spaţial Hubble pentru a obţine observaţii detaliate ale exoplanetei Kepler-13Ab şi au descoperit un tip de „ninsoare” compusă din dioxid de titaniu (principalul ingredient din cremele pentru protecţie solară) care se produce în atmosfera încinsă a planetei, scrie descopera.ro.

  IFL Science notează că aceasta este prima observaţie a unui astfel de proces, denumit tehnic „capcana rece”, întâlnit pe o exoplanetă. Echipa de specialişti din cadrul Universităţii din Pennsylvania a publicat rezultatele în Astronomical Journal.

  Kepler-13Ab este o planetă cu temperaturi de peste 2.750 de grade Celsius, fiind complet atrasă de forţa gravitaţională a stelei sale, o parte a planetei fiind în permanenţă expusă razelor de lumină ale stelei. Deşi nu este un mediu propice vieţii, cercetătorii susţin că observaţiile i-ar putea ajuta în cadrul cercetărilor viitoare. „În mai multe cazuri studiile atmosferice ale acestor planete ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre viitorul atmosferic al planetei nostre”, a declarat principalul autor, profesorul Thomas Beatty.

  Iniţial, cercetătorii nu s-au axat pe căutarea acestor particule. Pe de o parte Jupiter tinde să aibă zona superioară a atmosferei cu temperaturi crescute, însă femonenul nu a putut fi observat şi pe Kepler-13Ab. Dioxidul de titaniu provoacă de obicei o creştere a temperaturilor deoarece absoarbe radiaţiile stelare. Experţii sugerează că vânturile puternice ar putea fi cele care transportă dioxidul de titaniu pe partea întunecată a planetei. Odată ajuns acolo se produce condensarea şi ninsoarea provocată de forţa de atracţie puternică a planetei.

  Studiul sugerează că gravitaţia joacă un rol important asupra ciclurilor produse pe exoplanete.

  Foto: NASA, ESA / G. Bacon (STScI)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.