sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Propunere de modificare a Codului Rutier privind reînnoirea permisului pentru șoferii trecuți de vârsta de 70 de ani

  de - | 16 noiembrie 2023, 8:15 AM | Auto | Naţional

  1

  Șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece, printr-un proiect de lege pus recent în dezbaterea senatorilor, parlamentarii vor să majoreze valabilitatea acestor documente de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani.

  În schimb, șoferii trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

  Codul rutier se va modifica iar, potrivit proiectului legislativ de la Senat, acum fiind propuse schimbări legate de valabilitatea permiselor de conducere.

  Mai precis, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) ar urma să crească de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani. Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.

  În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere (pentru categoriile amintite mai sus) se va reduce la cinci ani. Adică șoferii vor trebui să reînnoiască permisul, respectiv să facă vizita medicală, la fiecare cinci ani.

  Suplimentar, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

  Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

  Inițiatorii acestor măsuri spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va veni în ajutorul a circa 3.000.000 de șoferi amatori, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului.

  Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de “șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”.

  sursa:avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar pt „bezmeticii” tineri, sub 25 de ani, care fac carnagii, pe bandă rulantă, circulând beți, drogați sau cu viteze „supersonice”, ba, mai și butonând pe telefoane sau transmițând „live” , pt acești „killeri” si șoselelor, NU SE IAU MĂSURI SUPLIMENTARE DE DISCIPLINARE???🤔

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.