joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Situația României, subiect de discuție la următorul Summit al UE pentru problemele Greciei

  de Special Arad | 8 iulie 2015, 11:28 AM | Internaţional

  0

  Preţ de câteva ore, a existat iluzia unui nou început: prima zi de negocieri de după referendumul care i-a năucit pe liderii UE. Un referendum din care, deocamdată, un singur lucru e clar: lumea întreagă a aflat ce înseamnă OXI. Atena n-a adus, însă, niciun plan concret înaintea summitului liderilor din zona euro. Practic, grecii nu pun nimic nou pe masa negocierilor, dar vor să ceară un nou împrumut. Liderii europeni au trecut la contraatac – au dat termen până vineri Greciei să prezinte noi propuneri și au convocat pentru duminică un summit extraordinar cu toți cei 28 de lideri din UE, potrivit Digi24.

  Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că zona euro a pregătit un scenariu detaliat pentru o eventuală ieșire a Greciei din uniunea monetară.

  Greciei i s-a dat termen până vineri dimineața pentru a veni cu un nou plan de propuneri.

  „Problema pe care o analizăm priveşte toate cele 28 de state membre. Poate o ştiţi, poate nu, situaţia de acum afectează Bulgaria, România şi alte state. Ar fi incorect să-i excludem din dezbatere pe cei care nu sunt membri ai zonei euro. Comisia este pregătită pentru tot. Avem un scenariu Grexit pregătit în detaliu. (…) Sunt contra Grexitului, dar nu îl pot preveni dacă guvernul grec nu face ce aşteptăm să facă şi anume să respecte demnitatea poporului grec”, a declarat președintele Comisiei Europene, conform Digi24.

  Nervos, el a evocat acuzele de „terorism” aduse de fostul ministru grec de finanțe și le-a respins ferm, bătând cu palma în pupitru:
  „Resping cu putere toate acuzaţiile care au fost aruncate publicului în campania pentru referendum potrivit cărora nu respectăm demnitatea poporului grec, că suntem terorişti. Nu-mi plac aceste cuvinte! Cine sunt ei şi cine cred ei că sunt eu? Sunt în favoarea păstrării Greciei în zona euro, dar acum guvernul grec, pentru că nu a fost capabil să ne spună în seara asta, trebuie să ne spună încotro se îndreaptă şi asta până vineri dimineaţa!”, a cerut Jean-Claude Juncker.

  În ceea ce privește summitul extins convocat pentru duminică, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a explicat:„Trebuie să discutăm despre consecinţele la întregul nivel al Uniunii Europene, nu doar la cel al zonei euro. Pentru noi, este foarte important să aflăm opiniile lor, de exemplu, despre un posibil ajutor umanitar pentru Grecia dacă este necesar. Nu am dubii că aceasta este cel mai critic moment din istoria noastră, din cea a UE şi a zonei euro. De aceea, cred că reuniunea în formatul celor 28 de state membre de duminică este perfect justificată”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

  Citește mai mult pe Digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.