vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Situația elevilor ucraineni de la Ineu a fost subiect în conferința de presă a ministrului Educației. Ce a spus acesta

    de Alin Olteanu | 26 martie 2022, 1:31 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că numărul elevilor ucraineni audienţi în şcolile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140 la începutul săptămânii viitoare, dintr-un total de aproape 34.000 de minori ajunşi în ţara noastră în urma conflictului armat din Ucraina.

    „Din cei aproape 79.000 de refugiaţi care au rămas pe teritoriul României, peste 40%, mai exact 43%, sunt minori, este vorba de 33.691 de minori. Dintre aceştia, peste 24.000 au vârstă şcolară. Am avut întrevederi, atât cu elevii, cât şi cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuţii a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. În primul rând sunt acei elevi care doresc şi au făcut cerere pentru a fi audienţi în sistemul de învăţământ românesc, pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România, în acest moment avem 810 elevi înscrişi în şcolile din România şi mai sunt de procesat încă 330 de cereri, până la 1.140. Deci, la începutul săptămânii viitoare vom avea 1.140 de elevi înscrişi în şcolile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000″, a declarat Sorin Cîmpeanu sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

    El a adăugat că a doua categorie, care este cea mai numeroasă, este aceea a elevilor ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean.

    „Pentru acest lucru au nevoie de sprijin logistic, în primul rând, din partea şcolilor româneşti. Este vorba de spaţii, de echipamente electronice, care le vor fi puse la dispoziţie. Această decizie are legătură, cu siguranţă, şi cu ce au anunţat autorităţile ucrainene că suspendă examenele naţionale în acest an. Este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu”, a declarat Cîmpeanu.

    Despre situația elevilor ucraineni de la Colegiul Mihai Viteazul din Ineu, ministrul a precizat: „La Ineu, în județul Arad, au ajuns muncitori de la o fabrică de componente auto care a fost delocalizată din Ucraina. Acești munictori au copii. Numărul lor este de 40. Este vorba de șapte copii care au vârsta de grădiniță, de cinci copii care au vârsta pentru învățământul primar, de 20 de copii pentru gimnaziu și de cinci copii pentru liceu.  Pentru grădiniță s-a creat o grupă specială. Cei șapte elevi de la învățământul primar au fost distribuiți în calse alături de elevii români, pe baza solicitării pe care le-au avut părinții, pentru ca elevii să aibă statut de audient. La fel și pnetru cei cinci elevi de liceu. Pentru cei 20 de elevi de gimnaziu s-a creat o clasă specială. Tabletele care le vor fi repartizate nu sunt unele care se iau de la elevii români. Subliniez asta! Sunt tablete din stocuri.  În niciun caz nu se va lua vreo tabletă de la vreun copil român.”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aceasta este o stire extraordinar de pozitiva. Nu stium cum va fi viitorul, dar mai ales cei care au ales sa urmeze programa scolara din Romania vor avea de cistigat. Vor invata intr-un sistem nou, isi vor face prieteni noi si isi vor imbogati enorm universul cultural. Multumesc pentru articol, citeodata e ca un balsam sa citim si despre lucruri bune.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.