marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Sit arheologic distrus de amatorii de off road din nouă țări. Jandarmii români au oprit cursa ilegală

  de - | 20 mai 2023, 8:00 PM | Naţional

  0

  (foto: Facebook Moldovan Cosmin)

  Sub pretextul că vin să admire frumuseţile ţării noastre, zeci de străini au organizat, ilegal, o cursă de off-road în pădurile din cinci judeţe din România, inclusiv în Cluj.

  Sportivii au intrat cu maşinile în zone protejate, fără autorizaţii, şi au distrus un sit arheologic. În cele din urmă au fost prinşi de jandarmi şi amendaţi. Concursul a fost oprit, iar străinii şi-au văzut de drum în ţările lor.

  Sportivii străini au intrat cu maşini echipate şi modificate pentru trasee off-road în pădurile protejate de la noi din țară, sub pretextul organizării unei excursii turistice. Străinii s-au plimbat prin cinci judeţe din România, au intrat în arii protejate şi în parcuri naturale. În Bihor, au fost amendaţi cu 60.000 de lei, după ce au distrus cu maşinile un sit arheologic. În cele din urmă, au fost opriţi de jandarmi, în Maramureş.

  Firma care a organizat cursa off-road în pădurile din România este din Austria. Astfel de competiţii sunt complet interzise la ei în ţară. La noi, însă, se pot face pe trasee stabilite şi doar cu autorizaţii. Austriecii nu şi-au bătut însă capul şi au acoperit întreaga expediție sub o umbrelă ecologică: ar fi vrut să observe fauna şi flora.

  Romsilva recunoaşte că există un protocol încheiat cu firma austriacă încă din 2016, care prevede posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere, însă doar în anumite condiţii, pe care organizatorul nu le-a respectat. Se pare că în perioada imediat următoare, Romsilva va denunţa protocolul încheiat.

  Imediat după ce au fost prinşi de jandarmii români, competiţia la care participau zeci de pasionaţi de off-road din nouă ţări a fost suspendată.

  Legislația în vigoare limitează însă destul de serios accesul cu mașinile de teren în păduri și pe pajiști și mai ales în parcurile naționale. Accesul off-road și enduro este interzis în ariile naturale protejate, pedepsindu-se cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei potrivit legislației în vigoare, notează monitorulcj.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.