Simulare de calcul a creșterii pensiilor

  de - | 13 august 2020, 8:28 PM | Naţional

  0

  Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” care este procentul cu care vor creşte pensiile publice de luna viitoare, procent care se va aplica şi pensiilor sociale, aşa cum a anunţat recent premierul Ludovic Orban.

  „Începând cu luna septembrie a.c., pensiile publice vor fi majorate cu 14%, acelaşi procent urmând să fie aplicat şi pentru pensiile sociale, cele care sunt acum la nivelul de 704 lei”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”.

  Potrivit datelor publicate de Casa de Pensii Publice, în luna iulie pensia medie a fost de 1.387 lei, ceea ce ar însemna că se va majora cu 194 lei, ajungând la valoarea de 1.581 lei.

  În cazul pensiei sociale, care este în prezent de 704 lei, majorarea va fi mai mică de 100 de lei, până la nivelul de 802,56 lei.   Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut joi seară o conferinţă de presă în care a anunţat că pensiile vor fi majorate cu cea mai mare sumă cu care au fost vreodată crescute.

  Amintim că, în urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban a afirmat că procentul cu care vor creşte pensiile publice va fi aplicat şi pensiilor sociale.

  „Am avut această discuţie ca să fie majorată şi pensia minimă cu procentul cu care se majorează punctul de pensie, această discuţie am avut-o şi pot să vă spun că şi pensia socială sau pensia minimă va creşte cu un procent similar pe care îl vom decide pentru creşterea punctului de pensie”, a spus premierul.

  El a menţionat că sumele majorate vor fi cuprinse cu siguranţă în buget. „Cu siguranţă vom finanţa, din moment ce am luat o astfel de decizie, am luat decizia astfel încât să putem să finanţăm orice cheltuială care este cuprinsă în buget”, a adăugat Orban.

  Un milion de români trăiesc din pensia minimă În România există aproape un milion de pensionari care trăiesc din pensia minimă, de numai 704 lei, arată datele centralizate ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

  Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari se ridica la 956.586 persoane, în iunie 2020. Din aceştia, 803.094 erau pensionari din sistemul public şi 153.492 erau pensionari agricultori.

  Cei mai mulţi astfel de pensionari fie nu au cotizat la bugetul pensiilor de stat, fie nu au lucrat suficient timp pentru a avea un stagiu complet de cotizare sau veniturile lor au fost extrem de mici, aşa că statul completează o parte din sumă pentru a le acorda pensia minimă. Anul trecut, Guvernul a decis să îngheţe nivelul pensiei minime la 704 lei, explicând că măsura a fost generată de presiunea existentă pe buget.

  Citeste mai multe pe adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.