Sentință record în dosarul „Usturoiul”! Vameșul arădean care „s-a săturat de atâta șpagă” a fost condamnat la ani grei de închisoare și trebuie să restituie statului milioane de lei





Un vameş arădean care a fost angajat la mai multe puncte de trecere a frontierei, atât din vestul, cât şi din estul ţării, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, fiind acuzat că a măsluit documente vizând exporturi ilegale cu usturoi din China. Prejudiciul: aproape un milion de euro!
Arădeanul Petru Tarcea a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (222 de acte materiale), faptă pentru care a primit şase ani de închisoare.
La pedeapsa principală (Sentința din 28 iunie 2019 AICI), judecătorii Tribunalului Vaslui, care au instrumentat acest dosar, au mai aplicat vameşului un spor de un an, fiindu-i contopită pedeapsa pe care acelaşi vameş a primit-o în 2011 pentru luare de mită, fiind inculpat în dosarul „lotul Moraviţa”.
Originar din judeţul Arad, Petru Tarcea a ajuns să lucreze în celălalt căpăt al ţării, la Vama Albiţa, în urma restructurărilor din sistemul vamal. La doar câteva luni se la sosirea sa, în Vama Albiţa a izbucnit scandalul „Usturoiul”.
„În perioada 24 aprilie – 05 noiembrie 2007 inculpaţii Tarcea Petru şi Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât şi scriptic prin aplicarea ştampilei de serviciu şi a semnăturii pe documentul MRN, realizarea unui număr total de 224 operaţiuni de tranzit, având ca obiect mărfuri de provenienţă extracomunitară (usturoi), prezentând astfel în sistemul informatic faptul nereal părăsirii spaţiului vamal comun de către respectivele mărfuri (care, în realitate, au rămas pe teritoriul comunitar), cu consecinţa directă a exonerării de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mărfuri”, se arată întru-un comunicat DNA de la acea vreme.
După ce ecourile scandalului „Usturoiul”, s-au stins, în timp ce era cercetat de procurori, vameşul Tarcea a revenit în vestul ţării, lucrând la Vama Moraviţa. Aici avea să fie arestat în urma descinderilor DNA din 2011, alături de alţi 170 de vameşi şi poliţişti de frontieră. În acel dosar, în care Tarcea a fost interceptat în timp ce afirma că s-a săturat de atâta şpagă, vameşul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
În dosarul ”Usturoiul”, judecătorii de la Vaslui, pe lângă pedeapsa de șapte ani de închisoare, l-au obligat pe Tarcea să restituie statului român prejudiciul creat: 3.808.000 lei.
Citeste mai mult AICI
Comentariile portalului
Daca o spune seful casei de pensii,in mod sigur,in scurt timp,varsta de pensionare va creste ; guvernul lucreaza pentru popor !!
Mai degrabă naiv. Unul dintre cei mai buni amici ai mei din adolescență era un pocăit. Este drept, cam pornit de pe atunci împotriva bisericii sale.
Ești părtinitor, și frustrat, te a bătut în copilărie vreun neoprotestant, altfel nu-mi explic. Că naiv nu ești, 🫣.