joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Șefii Spitalului Județean Arad au ieșit public să ne vorbească despre sancțiuni aplicate unor medici și asistente, dar și despre alte probleme ale unității

    de Mihai Todoca, Andreea Daniela B. | 9 martie 2021, 3:13 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    În ultima perioadă s-au scris în presa arădeană foarte multe lucruri legate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Niciunul dintre acestea nu a avut ceva pozitiv la mijloc, iar în acest sens, astăzi, reprezentanții Spitalului (managerul Florina Ionescu și directorul medical Mircea Onel)au susținut o conferință de presă prin care au explicat sancțiunile aplicate unor medici și asistente care au greșit. De asemenea, s-a discutat despre mita de 500 de euro dată unui medic pentru un loc la ATI.

    În ceea ce privește situația reclamată în spațiul public, de aparținătoarea pacientei Bar Maria, vis-a-vis de faptul că un salariat al instituției ar fi luat mită pentru a facilita transferul în ATI a pacientei, vreau să vă comunic faptul că am depus o plângere penală săptămâna trecută către IPJ Arad pentru a cerceta acest caz și pentru a trage la răspundere persoanele vinovate. Totodată, referitor la rezultatul anchetei interne, membrii comisiei de anchetă au constatat că traseul, circuitul pacientei a fost respectat în cadrul instituției și nu au fost încălcate proceduri și protocoale în tratament. Doamna Bar s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 14 noiembrie, ora 14, iar în data de 15 noiembrie, ora 03.50, a fost transferată în secția de Terapie Intensivă. Garda de Terapie Intensivă din acea zi a efectual șapte internări în secția de ATI. Acestea s-au efectuat în ordinea cronologică solicitate de Unitatea de Primiri Urgențe. Nu excludem însă varianta ca unul dintre angajații noștri să fi urmărit cu atenție procedurile de transfer din ziua respectivă, să fi profitat și să fi solicitat aparținătorilor bani pentru a facilita transferul”, a declarat Florina Ionescu, managerul Spitalului Județean.

    În continuare, Special Arad i-a întrebat pe reprezentanții Spitalului despre noua secție transformată în unitate Covid-19. Știind că în raportul de la ISU apar probleme precum mărimea paturilor, am vrut să aflăm dacă această secție, cea de Medicină Interna II, este acum conformă cererilor ISU și dacă paturile din acea secție, în caz de incendiu, vor putea fi scoase pe ușă.

    „Referitor la autorizarea ISU. Când vorbim despre Spitalul Municipal, vorbim despre o clădire veche care pe legislația veche a avut toate avizele la momentul construirii. Dacă noi nu am făcut modificări ale structurii nu e nevoie să solicităm un alt aviz. În cazul în care vom interveni cu planuri asupra clădirii va trebui să avem avizul ISU.

    Secția Medicină Internă II are saloane mai mari și mai înalte, iar ușile sunt duble. Acolo nu sunt internați pacienți imobilizați, deci nu necesită evacuarea acestora cu patul ca și în ATI. În urma controalelor și solicitărilor ANMCS am elaborat mai multe instrucțiuni referitoare la utilizarea oxigenului în încăperi. Există proceduri, instrucțiunile sunt lipite pe ușa fiecărui salon. Aici de referim la aerisirea cât mai des a încăperilor și supravegherea în permanență a pacienților. De asemenea, am achiziționat și urmează să ajungă 20 de dispozitive de măsurare a oxigenului din încăperi, acestea urmând a fi distribuite în toate secțiile Covid. Din instrucțiuni știm că dată concentrația de oxigen depășește 22,5% într-o încăpere trebuie aerisit sau trebuie mutați pacienții în alt salon”, a răspuns ec. Florina Ionescu.

    Există un buget al spitalului alocat pentru remedierea neregulilor descoperite de cei de la ISU? – am întrebat conducerea „Județeanului” și ni s-a spus: „Acele sume au fost estimate în trei zile, pe perioada desfășurării controlului și sunt doar niște estimări. Pentru fiecare punct din acel plan de măsuri am identificat soluții, am fundamentat necesitatea și ne-am străduit să obținem oferte de preț. Bugetul pentru anul în curs nu este aprobat. Noi le avem pe toate fundamentate  și sunt înaintate către autoritățile locale și județene. Urmează să le cuprindem în bugetul pe anul în curs sau, pentru unele, chiar am identificat linii de finanțare din fonduri europene. Parte din ele au fost rezolvate în timp și termen, cele care nu au presupun investiții. Pentru celelalte există soluții identificate”.

     

    UPDATE COMUNICAT

    Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele a două anchete, derulate la nivelul instituției. Comisiile din cadrul spitalului nu au competența să verifice reclamații/sesizări referitoare la acuzații de malpraxis. Astfel Comisia de Disciplină a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a cercetat, din punct de vedere administrativ acuzațiile apărute în spațiul public referitoare la spitalizarea doamnei Ana Frunză.
    Comisia de Disciplină a avut în vedere analiza aspectelor administrative legate de acest caz, și s-a stabilit că au fost încălcate unele prevederi interne și sarcini din fișele de post. De activitatea administrativă – completarea documentelor medicale – din cadrul secției răspund medicul șef și asistentul medical șef.
    Astfel, conform prevederilor din Codul Muncii, Art. 248 s-au dispus următoarele sancțiuni: medicul șef de secție a fost retrogradat din funcție, asistentul medical care a completat necorespunzător documentele medicale a fost sancționat, conform legislației în vigoare, cu diminuarea salariului de bază cu 10% pentru două luni de zile, iar alte 14 cadre medicale – asistenți medicali care au fost de serviciu pe perioada internării pacientei au fost sancționate cu diminuarea salariului de bază cu 5% pe o perioadă de o lună de zile.
    În ceea ce privește situația reclamată în spațiul public referitoare la pacienta Bar prin care un angajat al spitalului este acuzat de luare de mită vă aducem la cunoștință faptul că am depus plângere penală la Inspectoratul Județean de Poliție Arad pentru a cerceta acest caz și pentru tragerea la răspundere a persoanei/persoanelor vinovată/e.
    În acest caz, comisia de anchetă a stabilit circuitul pacientei de la prezentarea în Unitatea Primire Urgențe și până la transferul pe terapie intensivă, a verificat locurile disponibile la acea dată pe secțiile de terapie intensivă precum și modul în care s-a derulat transferul.
    Pacienta a ajuns în Unitatea Primire Urgențe pe data de 14.11.2020 ora 14.00 și a fost transferată în dimineața de 15.11.2020 ora 3.50. În garda din terapie intensivă din 14 spre 15 noiembrie s-au internat șapte pacienți, în funcție de eliberarea locurilor.
    Internarea s-a realizat în ordinea cronologică a solicitărilor primite din urgențe.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.