Noii șefi ai Poliției Municipiului Arad spun că nu există o escaladare a fenomenului infracțional. Realitatea spune altceva
Avem mai multe infracțiuni de loviri și alte violențe și de distrugere în municipiul Arad, însă sunt înregistrate scăderi la alte infracțiuni. Ce spun noii șefi ai Poliției Municipiului Arad despre acest fapt și cum pot asigura polițiștii siguranța cetățenilor orașului în condițiile unui deficit de personal de 22 la sută la nivelul instituției?
Cei care vor avea, de acum înainte, siguranța locuitorilor municipiului Arad în propriile mâini sunt comisar șef Ionuț Nica, împuternicit șef al Poliției Municipiului Arad și comisar șef Cosmin Țigan, adjunct al șefului Poliției Municipiului Arad.
Primul ofițer vine, cu o vechime de 22 de ani în MAI, de pe postul de adjunct al Poliției Municipiului Arad, iar cel de-al doilea – încadrat din 2006 în minister – de pe cel de șef al Secției de Poliție Vlaicu, după ce anterior ocupase funcția de șef la Secția de Poliție Micălaca.
Întrebat despre infracțiunile comise des pe raza municipiului Arad, comisar șef Ionuț Nica a precizat că „în ultima perioadă ne-am confruntat cu infracțiuni de loviri sau alte violențe și în același timp infracțiuni de distrugere. Aceste sunt infracțiuni la care am înregistrat, poate, unele creșteri. Avem însă scăderi la furturile din locuințe, la furturile din auto”.
„Realitatea este că cetățenii județului, în multe cazuri, își rezolvă problemele prin violență”
Chestorul de poliție Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad spune că, în fapt, ar fi vorba despre „ tendința de mică violență” care există și la nivelul județului, despre certuri între vecini, aceștia alegând să-și rezolve problemele în felul lor: „Tendința aceasta de mică violență este la întregul nivelului județ. Este o chestiune care ne preocupă și, din păcate, nu reușim să facem cetățenii din județ să înțeleagă că este foarte important ca problemele care apar între vecini, între familii, sau chiar la o întâlnire, nu se rezolvă prin violență.
Sigur, pedepsele nu sunt mari, în majoritatea cazurilor dacă exercită violențe unul asupra celuilalt în câteva zile revin, se împacă și nu există finalitate judiciară. Dar realitatea este că cetățenii județului, în multe cazuri, își rezolvă problemele prin violență”.
Au crescut infracțiunile în municipiu față de anul trecut, dar…
Noul șef împuternicit al Poliției Municipiului Arad spune că infracțiunile au crescut față de anul trecut, însă există o explicație pentru aceasta: „Pot să vă spun că în municipiul Arad infracțiunile au crescut față de anul trecut, dar creșterea este dată de infracțiunile care se urmăresc la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, infracțiuni de mică amploare.
Nu putem spune că există o escaladare a fenomenului infracțional, dar atât lovirile și alte violențe la care m-am referit, cât și distrugerile se întocmesc la plângere prealabilă. Multe dosare se finalizează cu clasare, cu împăcarea părților, și din această cauză să știți că tendința noastră este de a lua măsuri ferme față de autori, însă de multe ori suntem oarecum ținuți de legislație care permite persoanelor vătămate să se împace”.
Cu unele infracțiuni în creștere, în municipiu, cu perioada estivală aglomerată, cu numeroasele evenimente care vor avea loc în orașului nostru, cum vor reuși polițiștii să asigure siguranța cetățenilor în condițiile în care cel mai mare deficit de personal (n.r. 22 la sută) este înregistrat la nivelul structurilor din cadrul Poliției Municipiului Arad? Cu siguranță nu printr-o „magie polițienească”, cu atât mai mult cu cât chestorul Dan Stoicănescu a admis că „începem să resimțim în municipiu absența numărului de polițiști”.
Chiar dacă, potrivit șefului IPJ Arad, deficitul a fost unul constant în ultimii doi ani și s-a reușit asigurarea activității prin „echilibrarea resurselor în interiorul inspectoratului”, se așteaptă repartiția de la școlile de poliție care în această toamnă vor da 1.000 de noi polițiști. Rămâne de văzut câți dintre aceștia vor considera mai marii MAI că merită Aradul.
Comentariile portalului
Noi nu alegem nimic, doar validăm o listă cu boi aleși de alții.
Atunci când vi din viitor știi cum se crează locurile de muncă: https://www.mediafax.ro/politic/gheorghe-falca-la-un-moment-dat-se-discuta-in-echipa-de-campanie-sa-infiintam-un-minister-al-satului-22504032
Limitările comentariului jurnalistic, publicistic. Nu are cum să pătrundă în adâncimi filozofice, nu asta este scopul, dar dacă, în funcție de aptitudinile tale intelectuale, te duce (...)