sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sebișul, Ineul și alte 27 de primării așteaptă declararea „situației de urgență” pentru a ieși efectiv din gunoi

    de Andrei Fuliaș, Mihai Todoca | 18 februarie 2020, 3:47 PM | Administraţie | Știri Arad

    0

    Așa cum anunțam în urmă cu câtva timp, Sebișul se află pe lista neagră a localităților care vor rămâne fără operator de salubritate, iar problema ridicării gunoiului a început să-și arate colții deja.

    Contractul dintre Activ Salubritate și  ADI Deșeuri  s-a reziliat oficial joi, 13 februarie, zonele în care firma opera în județ fiind orașul Sebiș, cu cele 15 comune arondate și satele aferente, respectiv orașul Ineu, cu cele 12 comune arondate și satele aferente.

    Problemele, bineînțeles că nu au întârziat să apară, iar zonele ghenelor de gunoi riscă să devină adevărate focare de infecții.

    În acest sens: „La nivelul Primăriei Sebiș s-a constituit comitetul pentru situații de urgență în vederea informării Instituției Prefectului cu privire la situația existentă,” se arată într-o notă publicată de Primăria Sebiș.

    În ceea ce privește orașul Ineu, am luat legătura cu primarul Călin Abrudan, acesta explicându-ne că, la fel ca și în cazul Sebișului, autoritățile locale așteaptă declararea situației de urgență de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

    Cum Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este condus de către prefectul Gheorghe Stoian, în calitate de președinte, am stat de vorbă și cu acesta pentru a vedea când se reunește comitetul și de ce nu a fost declarată deja situația de urgență pe aceste zone ale județului.

    Astfel, Gheorghe Stoian ne-a explicat faptul că, deocamdată, nu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență fiindcă are nevoie de documentele justificative întocmite de alte instituții abilitate, în frunte cu Garda de Mediu. Astfel, prefectul spune că știe despre situația din respectivele zone, însă în același timp spune că legal nu poate justifica declararea situației de urgență fără documente din care să reiasă clar situația.

    Totodată, se pare că cei de la Garda de Mediu sunt în teritoriu, analizând situația și întocmind acele documente despre care vorbește prefectul, urmând ca ulterior, foarte probabil mâine, să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență și să fie dată decizia de „situație de urgență” așteptată de autoritățile locale. De ce spunem că este așteptată de autoritățile locale? Pentru că, doar în baza acelei decizii, primăriile pot ridica gunoiul pe cont propriu, cum s-ar zice, altfel neavând justificare, iar dacă ar face operațiunea de salubrizare de capul lor, ar risca să li se impute costurile, fiind vorba despre un sistem de gestionare a deșeurilor la nivel județean.

    Concret, dacă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență declară situație de urgență, primăriile pot începe să colecteze singure deșeurile, dacă dispun de mijloacele necesare, sau să închirieze astfel de servicii. În paralel, ADI Deșeuri Arad ar trebui să achiziționeze în regim de urgență un alt serviciu de colectare a deșeurilor, pe o perioadă scurtă, iar ulterior să demareze procedurile legale pentru achiziționarea unui astfel de serviciu în regim competitiv, adică prin licitație.

    Acestea fiind spuse, este posibil ca situația din zonele menționate mai sus să fie remediată în zilele următoare, însă deocamdată, dacă ne luăm după declarațiile prefectului Gheorghe Stoian, situația depinde de Garda de Mediu și de ritmul în care aceștia întocmesc documentele în cauză.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.