O seară boemă în curtea Bibliotecii. Volumele poetelor Lucia Bibarț și Ildiko Șerban au fost lansate sub note de vioară

  de Raluca Medeleanu | 25 septembrie 2020, 8:22 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Într-o lume care devine din ce în ce mai tehnologizată, în care oamenii sunt tot mai grăbiți și stresați, tot mai neatenți la detalii, mai este nevoie, din când în când, de câte un eveniment care să ne amintească și de latura umană din noi, de gingășie, de visare. Acest lucru l-au reușit cele două poete, Lucia Bibarț și Ildiko Șerban, care au decis să-și lanseze împreună volumele de poezie, vineri seara: „După ce-am mușcat din măr”, respectiv „Sarea din pustă”. Și unde poate fi mai potrivit să se desfășoare un astfel de eveniment închinat cuvintelor frumoase, dacă nu în curtea proaspăt renovată a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, într-o atmosferă boemă, amplificată de sunetul suav al notelor prelinse din arcușuri de vioară?

  A fost muzică înălțătoare, au fost poeme încântătoare, cu slove alese, iar publicul a fost pe măsură: toți cei dragi poetelor au venit să le felicite pentru curajul de a își împărtăși, în mod deschis, o parte din sufletul lor.

  Despre „Sarea din pustă” a poetei Ildiko Șerban a vorbit, cu mare emoție în glas, conf. univ. dr. Maria Oprea, lăudându-i stilul aparte, încărcat cu atâtea mesaje ascunse și sentimente puternice. Aceasta a concluzionat că versurile îi sunt asemenea unei răbufniri creative, după ce poeta a avut o pauză atât de îndelungată de la scris, între primul volum publicat și acest al doilea existând o perioadă de 20 de ani de tăcere.

  „Mă simt onorată că Ildiko Șerban mi-a încredințat darul cel mai de preț sufletesc, și anume să citesc această minunată culegere de poeme și să încerc să descifrez câteva dintre diamantele interne, simbolurile, metaforele extraordinar de multe, cuprinse în acest volum. Doamna Ildiko Șerban mi-a fost studentă și o văd și acum în bancă, cum privea și participa la cursuri cu sufletul. Niciodată pripită, întreba. Dar întotdeauna întrebările, discuțiile ei, erau elaborate și foarte bine gândite. Încerca să înțeleagă. Ceea ce întreba și ce spunea, încerca să nu fie superficial”, a spus conf. univ. dr. Maria Oprea. Trebuie menționat că volumul de poezii al doameni Șerban a fost selectat și tipărit de prestigioasa editură Junimea, din Iași.

  Despre „După ce-am mușcat din măr” a poetei Lucia Bibarț – aflată la a treia lansare a unui volum de poezie – a vorbit prof. Rodica Oroș.

  „Aș traversa pe scurt parcursul literar al doamnei Bibarț, oprindu-mă strict la poezie, deși scrie și proză. Ea a primit o serie de premii pentru poezie, un premiu întâi pentru poezie, o mențiune pentru vers alb (…). Doamna Lucia Bibarț este ceea ce se cheamă un scriitor de talent. Și dacă mă gândesc la câteva particularități ale liricii ei, în cele trei volume de poezie adunată, aș spune că dacă în primul volum (din 2013, n.red.), ca orice scriitor care e la început, își căuta vocea, expresia, identitatea literară, în volumul al doilea s-a văzut deja o încercare de stilizare, în sensul pieptănării stilistice, a folosirii tropilor, a figurilor de stil mai cu discernământ, mai puțin pictural, ca să ajungem, iată, în anul de grație 2020, la acest volum care pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută! Am fost foarte încântată să găsesc în retorica doamnei Bibarț, în expresia ei artistică, semnul acela de maturitate, când lucrurile par simple. În orice artă, când lucrurile par puse natural și simplu, este semn de talent și maturitate. Și zic că Lucia Bibarț se află în plină maturitate literară. În acest volum m-au impresionat câteva laitmotive: târziul, contratimpul, limita omului și, citind acest ultim volum, am lăcrimat – nu mi se întâmplă des – și mi-am amintit ce spunea Regina Maria, parafrazez: în orice lucru care ține de noi, de oameni, dacă te apropii suficient de el, îți vine să plângi”, a spus prof. Rodica Oroș.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.