Se relaxează condiţiile privind Certificatul verde! Cum pot fi suspendați angajații care nu au certificat?

  de - | 21 November 2021, 2:13 PM | Naţional

  0

  Partidele discută numeroase variante de aplicare a Certificatului verde, de la forme drastice, cum este cea a PNL, care presupune plata spitalizării pentru cei testaţi pozitiv, până la abordări care permit inclusiv recunoaşterea testelor care arată prezenţa anticorpilor.

  Proiectul de lege privind Certificatul verde la locul de muncă avansează lent în Camera Deputaţilor, deşi este în acest for de trei săptămâni, Comisia de sănătate reuşind doar în aceste zile să strângă toate amendamentele la iniţiativă, pentru a fi discutate de luni încolo. Iar părerile formaţiunilor sunt numeroase şi diferă de la partid la partid.

  În primul rând, toate partidele sunt de acord ca în Certificatul verde să fie recunoscută vaccinarea, precum şi trecerea prin boală, pentru care există dovezi de la autorităţile publice. Însă disputele încep de la tema testării angajaţilor şi perioada în care să fie permise aceste teste, fie antigen, fie RT-PCR. PNL şi plata spitalizării PSD vrea să permită angajaţii să beneficieze de zece testări antigen rapide pe lună, pentru o perioadă de maximum 60 de zile după data intrării în vigoare a legii, în „entităţi publice şi private”, din sume alocate de la bugetul de stat.

  Amendamentul este agreat şi de USR, formațiune care nu a mai depus o prevedere similară.

  În schimb, liberalii au depus un amendament, asumat de partid, nu de un anume deputat, prin care ar fi permise doar zece testări antigen în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, însă persoanele care sunt depistate pozitiv la unul din aceste teste şi au nevoie de spitalizare vor trebui să scoată bani din buzunar pentru tratamentul lor din aceste unităţi medicale. După perioada de testare gratuită, fie ea de 30 (PNL) sau 60 de zile (PSD), costurile privind testarea regulată vor fi acoperite de persoanele care merg să se testeze, fără a fi precizat cu precizie la câte zile trebuie să facă dovada unei noi testări.

  Însă o problemă este că liderul PNL, Florin Cîţu, încă nu agreează decontarea de la bugetul de stat a testării gratuite, din cauza unui impact bugetar lunar de circa 100 de milioane de lei, scrie adevarul.ro.

  Un grup al liberalilor neafiliaţi din tabăra Orban susţin varianta acceptării „rezultatului unui test de sânge certificat din care să rezulte prezenţa Anticorpilor anti Sars-Cov-2 tip IgG, indiferent de titru”. De exemplu, deputatul Laurenţiu Leoreanu are o propunere privind acceptarea dovezii anticorpilor, prin rezultatul certificat al unui test, dar care este valabil doar pentru o perioadă de 90 de zile. În schimb, aleşii UDMR care au depus amendamentul vor recunoaşterea variantei de certificare prin dovada anticorpilor doar la nivel naţional.

  Suspendarea contractelor de muncă PNL şi PSD vor interzicerea la locul de muncă a celor care nu prezintă Certificatul verde. Adică după perioada tranzitorie, angajatorul, privat sau public, poate suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, fără plata salariului. La finalul celor 30 de zile mai poate fi prelungită suspendarea cu încă 30 de zile. În schimb, AUR cere ca personalul angajat care nu prezintă Certificat verde să treacă în „regim part-time, muncă la domiciliu sau telemuncă”. Dacă regimul muncii nu permite flexibilizarea acesteia, atunci are loc suspendarea raporturilor de serviciu până este găsită o soluţie, adică 30 de zile. Mai mult, dacă în cele 30 de zile nu poate fi găsită o soluţie, are loc fie o nouă suspendare, fie încetarea contractului, fiind la latitudinea angajatorului.

  PNL vrea sancţionarea angajatorilor care nu respectă aplicarea Certificatului verde cu amenzi de la 10.000 de lei la 100.000 de lei, în timp ce aleşii AUR se contrazic în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor. În timp ce liderul deputaţilor, Antonio Andruşceac vrea amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, George Simion (copreşedinte AUR) vrea sancţiuni între 50.000 de lei şi 100.000 de lei.

  Citește toate detaliile cu click aici

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.