vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Școala Gimnazială din Apateu, un model în digitalizarea educației

    de Raluca Medeleanu | 3 aprilie 2023, 1:18 PM | Apateu | Educaţie | Știri Arad

    0

    Școala Gimnazială din Apateu ajunge să fie un model în județul Arad, prin diferite sponsorizări, colaborări, dar și finanțări nerambursabile pe care le obține pentru modernizare. Anul acesta, unitatea de învățământ a câștigat și un proiect PNRR prin care va perfecționa competențele personalul didactic pe teme actuale precum bullyingul sau utilizarea tehnologiilor disponibile pentru educația în sfera digitală, iar în paralel continuă anumite proiecte care pun accent pe digitalizare.

    Pentru a afla mai multe detalii despre toate proiectele desfășurate în această perioadă, am luat legătura cu directorul școlii, Claudiu Vlad, care ne-a vorbit cu mare entuziasm.

    „Avem acum cursuri de formare pentru cadrele didactice: un curs de bullying pentru profesorii de la ciclul gimnazial, care e susținut de o firmă specializată, acreditată, din România, în urma căruia profesorii vor primi și credite. Mai avem în pregătire un curs de digitalizare, pe care încă nu l-am achiziționat, în urma căruia dorim cât mai multe cadre didactice să-și dezvolte competențe pe educația digitală. Acest curs va începe în luna iunie. Și, în același proiect, mai avem activități remediale cu elevii de clasa a șaptea și a opta, prin care identificăm lipsurile elevilor și ținem un fel de meditații, date de profesorii de limba română și matematică. În fiecare luni, după ore, au pregătire la matematică și miercuri la limba română. Participă toți elevii de clasa a opta, pentru că au examen, iar cei de clasa a șaptea sunt cei care au intrat în urma sortării din observatorul școlii. Chiar azi am avut o întâlnire cu părinii celor de clasa a opta și le-am atras atenția să fie alături de noi că doar așa vom reuși să obținem rezultate cât mai bune și vom reuși să facem ceva să fie în beneficiul elevilor”, ne-a spus directorul Vlad.

    Proiectul câștigat prin PNRR este denumit „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, este derulat prin „Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar” și este în valoare de 681.696 lei (fără TVA inclus).

    biblioteca scolara scoala gimnaziala apateu
    (biblioteca)

    De asemenea, directorul s-a mândrit și cu modernizarea bibliotecii școlare. „Chiar acum am reușit să finalizăm și amenajarea bibliotecii. Am revopsit-o, am pus corpuri de iluminat inteligente, rafturi noi. Eu, ca director, mereu mi-am dorit asta: ca diferența dintre ce oferă urbanul, unde clar sunt alte posibilități, și ce este aici, în mediul rural, să nu fie așa de mare. Și eu zic că am reușit asta”.

    Școala Gimnazială din Apateu marșează pentru digitalizare

    Directorul ne-a spus că un țel major al școlii este să dezvolte competențele digitale, atât în rândul profesorilor, cât și în rândul elevilor – un lucru esențial în învățământul zilelor noastre.

    „Mai avem activități și la clasele a cincea și a șasea – mai ales pe cei de clasa a cincea pe care dorim să-i aducem la același nivel – prin care dorim să îi învățăm să deprindă competențe în aplicații digitale, în mijloace de învățare digitale. Cu ei facem un atelier, după ore, în fiecare miercuri, de la ora 13:00 pana la ora 14:00. Școala este înscrisă în programul Google Workspace, toți elevii au email pe domeniul școlii, prin care au acces la toate instrumentele de învățare oferite de Google și Microsoft”, a spus directorul școlii.

    Claudiu Vlad ne-a mai spus că toată școala este la standarde actuale, în ceea ce privește digitalizarea: „Procesul de digitalizare din școală e foarte avansat. Am reusit să avem displayuri interactive în fiecare clasă, laptopuri… Internetul wireless este peste tot, în toate clădirile școlii. Asta mulțumită unei sponsorizări de la o firmă care ne-a făcut o singură rețea wireless performantă. În cancelarii avem copiatoare A3 color, iar la grădiniță avem unul A3 care e alb-negru, dar avem A4 color, pentru că sunt mai atractive printurile color pentru copii”.

    „Școala din Valiză” – lecții pe platformă online

    Un alt program de digitalizare în care este inclusă școala este programul „Școala din valiză”, care este implementat la nivel național de Fundația Word Vision și finanțat de Vodafone România.

    „În acest program am primit două valize cu tehnologii: fiecare cu 30 tablete în ele și acces la o platformă educațională, în care profesorii pot urca lecțiile în platformă. Suntem poate singura școală care a impus profesorilor că lecția din platformă trebuie să aibă anumite standarde minimale, mai multe componente, mai multe exerciții, ca totul să fie cât mai interactiv. Mai mult, anul trecut, când am avut testele inițiale, toate testele la ciclul gimnazial le-am dat în format digital pe această platformă, pentru a îi obișnui și pe elevi și pe profesori. Copiilor chiar le plac mult aceste lucruri! Sunt fericit că și profesorilor a început să le placă, chiar dacă la început a fost mai greu, dar acum sunt la un alt nivel. Sunt chiar mulțumit ce e la nivel gimnazial, iar acum – de anul acesta – este și la nivel primar”.

    cabinet istorie scoala gimnaziala apateu
    (cabinetul de istorie – Școala Gimnazială din Apateu)

    Mentorat de la Liceul româno-finlandez

    Trei profesori de la Școala Gimnazială din Apateu sunt mentorați la ora actuală de profesori de la liceul privat romano-finlandez din București, în urma unui parteneriat început în toamna anului trecut, care ar urma să se extindă și pentru a include în activități elevii ambelor școli.

    „Perioada de mentorat se desfășoară din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. Dacă inițial, în afară de prima întâlnire de la București, restul întâlnirilor s-au petrecut online, prin Meet sau Teams, acum 2 săptămâni directoarea lor a fost la noi în școală, iar în luna mai va veni și o profesoară care le mentorează pe două profesoare de limba română. E un câștig. Vara, când vom face excursia cu cei 54 elevi din ciclul gimnazial, vom merge la București pentru a avea elevii o întâlnire cu colegii lor de acolo de la acel liceu și vrem pe viitor să facem și o școală de vară, să vină cei din București aici, la Apateu”, ne-a spus directorul Claudiu Vlad de la Școala Gimnazială din Apateu.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.