sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Schimbare radicală a vremii. Grindină într-o parte a țării, temperaturi de 36 de grade în alta

  de - | 24 septembrie 2023, 9:28 AM | Naţional

  0

  Temperaturile scad simțitor duminică, 24 septembrie, în vest și în nord-vest, însă în restul regiunilor vremea rămâne foarte caldă. În sudul Munteniei persistă canicula. Maximele pornesc de la 23 grade Celsius în Banat și ajung la 36 grade în Lunca Dunării.

  Conform Administrației Naționalee de Meteorologie (ANM), în nordul Transilvaniei și în Maramureș crește instabilitatea și sunt așteeptate averse abundente, însoțite de descărcări electrice și de rafale puternice de vânt. Chiar și așa, vremea se menține caldă, temperaturile atingând 30 grade.

  În vestul țării, în Banat și în Crișana, temperaturile scad chiar și cu 10 grade față de ziua preecedentă. Va ploua torențial și se vor strânge cantități însemnate de apă. Vântul suflă cu peste 70 de km/h și este posibil să cadă grindina.

  În partea de vest, nord-vest, temperaturile vor mai scădea, cel mult 25 grade Celsius se vor consemna, în timp ce în sud-sud-est vor mai fi valori ce pot se pot apropia de pragul unei zile de caniculă, cu 34 grade Celsius. Până la sfârșitul acestei luni, posibil în top trei cele mai călduroase luni septembrie în țara noastră, să consemnăm în continuare valori de peste 30-31 grade Celsius, așa cum arată estimările la acest moment„, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

  Vijelii și căderi de grindină

  Duminică, 24 septembrie, ANM anunță că valorile termice diurne vor scădea semnificativ faţă de ziua anterioară în vest şi nord-vest, în timp ce, în restul ţării variaţiile vor fi mici, astfel încât vremea va fi în continuare călduroasă.

  Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat în jumătatea de vest a teritoriului, unde se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi căderi de grindină.

  Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apã vor depãşi 20…25 l/mp şi pe alocuri 30…40 l/mp. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe areale mici, în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud şi centru (45…55 km/h), precum şi la munte, cu viteze mai mari pe crestele din vestul Carpaţilor Meridionali (peste 70…80 km/h).

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.