luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Schimb de replici tăioase între MAE și Ambasada Rusă, în urma incidentului din această dimineață

  de - | 6 aprilie 2022, 3:31 PM | Naţional

  0

  Ministerul Afacerilor de Externe a transmis un răspuns, în care a declarat „pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”, în urma primei reacţii a Ambasadei Ruse la Bucureşti cu privire la accidentul mortal din faţa sediului Ambasadei. Incidentul a fost catalogat drept „un adevărat atac terorist” de către ambasadorul rus Valeri Kuzmin.

  MAE a transmis precizări privind incidentul regretabil din dimineaţa de 6 aprilie 2022: „Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie de astăzi a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineaţă. Astfel, MAE consideră ca pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”, arată un comunicat de presă transmis de minister.

  „MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”.

  Ministerul a mai evidenţiat, „în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia” şi a atras atenţia că „instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecţie au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federaţiei Ruse”.

  „MAE reiterează, şi cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupaţia forţelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toţi cei care au comis aceste fapte să fie investigaţi, aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor”, a mai transmis ministerul.  Într-o primă reacţie, Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a catalogat incidentul de la porţile misiunii diplomatice ruse drept „un adevărat atac terorist”.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.