sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Scandal la Centrul de Îngrijire al Vârstnicilor din Arad! Totul a pornit de la un test pozitiv la COVID-19

  de Lucian Dănilă | 27 aprilie 2020, 5:49 PM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

  2

  Personalul de la Centrul de Îngrijire al Vârstnicilor de pe Calea Bodrogului din Arad a fost testat, integral, pentru coronavirus. După ce în urmă cu aproximativ zece zile a fost confirmată pozitiv chiar directoarea instituției, acum o persoană apropiată acesteia a fost și ea confirmată pozitiv. Practic, asta a și fost sămânța scandalului care a izbucnit în curtea centrului.

  La Centrul de îngrijire al persoanelor vârstnice se lucrează în două ture pe perioada pandemiei. Fiecare tură durează (atenție!) două săptămâni! Deci, cine a intrat în tură în data de 25 aprilie, va pleca acasă abia pe data de 9 mai! Problemele au apărut pe tura anterioară, între 11 și 25 aprilie. În data de 17 aprilie, directoarea Fira Popa a fost depistată pozitiv la COVID-19. A fost internată la Spitalul TBC din Grădiște.

  Nu este deloc o rușine să fi confirmat pozitiv cu acest virus care ne ține în case, dar este o problemă atunci când știi că ai putea fi infectat cu coronavirus și nu faci nimic ca să îi protejezi pe cei din jurul tău.

  Iar despre asta ne vorbesc câteva angajate ale Centrului de îngrijire al vârstnicilor și fac referire la una dintre angajate, o persoană foarte apropiată de directorul instituției, M.M.

  În data de 17 Aprilie, era vineri, am auzit că directoarea Fira Popa este internată la TBC. Ea a plecat din cămin cu două zile înainte, în ziua de miercuri. A fost testat atunci tot personalul și doar ea a ieșit pozitiv la COVID-19. Înainte de primirea rezultatelor, de sâmbătă până luni când a plecat acasă, directoarea Fira Popa a dormit în aceeași cameră cu M.M. Dormeau împreună, mâncau împreună, pentru că sunt foarte apropiate.

  Luni sau marți, în acea săptămână, directoarea a trimis-o pe M.M. acasă pentru că tușea și avea febră. S-a întâmplat apoi ca directoarea să plece la spital, iar după câteva zile, pe tura noastră, începută în 25 aprilie, M.M. s-a întors la lucru. Nu mai avea febră, doar tușea și era foarte palidă. Nu știm de ce s-a întors dacă știa că directoarea a fost găsită pozitiv iar ea a dormit în aceeași cameră cu ea.

  În plus, pe lângă că știa că a stat lângă Fira Popa, în aceste zile s-a plimbat prin cămin făra mască pe față,   pe la poartă, pe secții (avem 5 secții). A dormit la gardă, acolo unde stau asistenții care dau medicamentele și perfuziile, cei care pansează persoanele vârstnice și aprovizionează bucătăria. S-a plimbat peste tot.

  A fost testat din nou tot personalul, iar dintre toți ea a fost confirmată pozitiv! Portarii nu au fost testați, iar persoanele vârstnice cazate aici au fost testate în urmă cu aproape două săptămâni și niciuna nu a fost infectată. Acum, când ne-a testat pe noi nu a mai testat și persoanele cazate aici, dar am înțeles că vor fi testate vineri. Aici avem peste 120 de oameni bătrâni, oameni bolnavi unii, cu diabet, cu probleme renale, cu picioare amputate. Dacă se infectează, posibilitatea să moară este foarte mare. De aceea v-am și scris, că noi credem că într-o săptămână s-ar putea să auzim că s-au infectat și persoanele care trăiesc aici…”, ne spune una dintre angajatele centrului.

  La Centrul de îngrijire al persoanelor vârstnice de pe Calea Bodrogului sunt 126 de persoane vârstnice cazate și aproape 40 de angajați pe fiecare tură: infirmiere, asistente, doctori, bucătărese etc.

  În momentul în care s-a aflat că rezultatul testului pentru COVID-19 al angajatei M.M. a ieșit pozitiv, a început revolta. Mai multe angajate au ieșit la poartă insituției pentru a îi reproșa acesteia toate activitățile pe care le-a avut în ultimele zile. M.M. a fost luată cu o ambulanță și transportată la Spitalul din Ineu.

  „Ne-am revoltat pentru că a mai venit la lucru și s-a plimbat printre bătrâni, printre noi, fără a se proteja, deși știa că a dormit atâtea zile cu Fira Popa în cameră. Nu înțelegem de ce a mai venit și pe tura noastră dacă știa că tușește și are febră…”, spune o angajată a căminului.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.