marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scandal cu amenințări la Mănăstirea Gai. Arhiepiscopia se pregătește să-l „debarce” pe părintele Cleopa

  de Andrei Fuliaș | 16 martie 2017, 12:31 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  22

  Știri Arad. Un incident mai puțin obișnuit s-a petrecut în ultimele zile la Mănăstirea Gai din Arad. Măicuțele îl acuză pe părintele Cleopa Jurj, duhovnicul mănăstirii, de presiuni și amenințări. Conflictul din Mănăstirea Gai nu este unul nou, în urmă cu aproximativ un an Sinodul din Creta a semnat un document care a iscat mai multe dispute în rândul Bisericii Ortodoxe. Între timp, starea de sănătate a părintelui Cleopa s-a înrăutățit, în acest moment aflându-se în concediu medical. De cealaltă parte, Arhiepiscopia Aradului intenționează să-l destituie pe părintele Cleopa de la Mănăstirea Gai.

  În continuare redăm poziția emisă de Arhiepiscopia Aradului:

  „În legătură cu incidentul produs la Mănăstirea Gai din Arad  în data de 14 martie 2017,   în   care   Preacuviosul   Părinte   Protosinghel   Cleopa Jurj – duhovnicul sfintei mănăstiri, în fața presei, a adus, la adresa conducerii eparhiale, acuze de erezie și schismă, întrucât promovează desfășurarea ecumenismului local, ca de exemplu în Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștină, totodată a amenințat maicile de aici pentru atitudinea de corectare avută față de el și întrucât, întregul personal nu a aderat la poziția sa, la solicitarea mass-mediei locale, se face cunoscut că s-a procedat la liniștirea sus numitului cu lămurirea că manifestările de bună conviețuire a cultelor religioase nu afectează viața mănăstirii, nici învățătura sau practica Bisericii Ortodoxe.

  Având în vedere starea sanitară a sus numitului părinte, care a fost externat din spital de numai câteva zile, beneficiind în continuare de îngrijiri medicale și pentru a-i asigura condițiile optime de vindecare, s-a procedat la amânarea rezolvării cauzei create, cel puțin până la data de expirare a concediului medical, adică 29 martie a.c., mai ales că în perioada postului în care suntem, legislația bisericească oprește orice judecată și luare de măsuri disciplinare. Este potrivit a sublinia aici că părintele Cleopa, până în prezent s-a dovedit un slujitor devotat și duhovnic căutat de mulțime de credincioși, care și-a câștigat un merit unanim recunoscut în înălțarea noii biserici  mănăstirești, ca și în a frecventării acesteia de către pelerini. Suntem îndemnați la înlăturarea intențiilor de tulburare a atmosferei de evlavie, cuvenite mănăstirii în întâmpinarea sfintelor sărbători, care în anul acesta, prin Pronia divină sunt la aceeași dată pentru toate cultele din țara noastră. Între timp, Centrul eparhial se îngrijește de delegarea unui slujitor pentru suplinirea atribuțiilor   părintelui  duhovnic   și   pentru   evitarea   imixtiunilor celor doritori de a prelua conducerea mănăstirii. Menționăm că problema creată de o vreme a fost permanent în atenția celor responsabili pentru a nu aduce vreo sminteală în rândul credincioșilor.”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ecumenismul duce la ANATEMA
   Nici maicile nu mai fac ascultare de duhovnic!
   Blestemul se va abate asupra lor!
   DE CE NU SPUN CA MAICILE AU SCOS OAMENII DIN BISERICA SI STARETA PERSECUTA TOATE MAICILE DOAR CA SA-I FACA EI PE PLAC

   UNDE A FOST STARETA CAND S-A FACUT BISERICA?

   +37 voturi
   +1
   -1
  2. Stie Episcopul sau cei din Episcopie ca biserica din Lipova este incuiata, preotii neavand chei. Intrarea la muzeu incuiata. Usile exterioare incuiate, dulapurile din altar incuiate. Numai clopotarul are chei. Unde s-a mai pomenit asa ceva? In Episcopia Aradului. De ce i frica preotului paroh de la Arad. de ce nu sta in parohie. Isi bate joc de oameni si de preoti.
   Asta se numeste credinta?
   Daca asta e credinta atunci vai de omenire.
   Episcopul asta ar trebui dat jos. de ce nu accepta un vicar la 8o si ceva de ani.

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. Ba Rusule şi One mai terminați cu comentariile. Ziceți mulțam la Dumnezeu că IPS Timotei nu va mutat în alte parohii sau ca nu va caterist ! Cât despre Popa Colonel…. îndrăzniți sa va comparați cu el? I A ZIS Rusului mai ” deschizi cartea?” Ce o fi mai rău să fi Colonel în rezervă sau ” pravilist”? Dacă voi erați de omenie nu era ” colonelul” trimis la voi să facă liniște…. voi chiar nu mai vreți să înțelegeți că lumea vă judecă şi că sfințiți? Rusului tu erai în conflict permanent şi cu păcurar… tu cu cine te înțelegi totuși?

   --2 voturi
   +1
   -1
  4. Parintele Cleopa este printre putinii duhovnicii nedepartati de dreapta credinta, care mai pastreaza duhul transmis apostolilor de a propovadui evanghelia, nefiind un sustinator al falsilor credinciosi interesati doar de partea materiala pe care ii sustin capii bisericii ortodoxe in prezent. Pentru rugaciunile Maicii Domnului si a sfintilor, Doamne Isuse Hristoase miluieste pe toti cei ce sunt deranjati de adevarul credintei ortodoxe, pe care o sustine parintele Cleopa. Propun tuturor sa ne rugam pentru sanatatea acestuia si pentru cei cel prigonesc.

   +34 voturi
   +1
   -1
  5. Nu stiu de ce tot scrieți despre biserica si preoții din Lipova. Un lucru e clar. Oamenii sunt împărțiți în mai multe tabere, de aceea nu se pot înțelege preoții și credincioșii. Așa este și în biserică ca pe stradă? Nu stiu că nu merg, dar un lucru e cert. Am participat la o înmormântare, care s-a oficiat la capela cimitirului. Ce am văzut acolo întrece orice limită. Decedata, a fost lăsată peste noapte în capelă. Capela nu avea nici măcar zar la ușă. Deci oricine putea intra. Despre mizeria din interior să nu mai vorbim. Cine e responsabil cu curățenia capelei. Cine trebuie să schimbe zarul. Am uitat sa spun că și geamul e spart. Și totuși la înmormântare au participat doar intelectuali. Și se mai cere si taxă.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.