Scădere puternică pentru bursele europene





Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere puternică, urmând tendinţa globală a investitorilor de renunţare la activele riscante, transmite Reuters.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,9%, iar cel mai mare declin a fost înregistrat de sectorul resurselor naturale, de 3,2%, informează News.ro.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,20%.
Între companii, acţiunile producătorului de turbine Siemens Gamesa au scăzut cu peste 13%, în urma reducerii estimărilor de venituri pentru 2022, iar titlurile companiei părinte Siemens Energy au pierdut aproape 16%.
Pe Wall Street, acţiunile au evoluat negativ, trase în jos de pierderile accentuale ale Netflix, care au dus indicele Nasdaq Composite în zona corecţiei.
În Europa, unul dintre factorii negativi este tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina. Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken i-a spus vineri omologului rus că Kremlinul poate detensiona situaţia prin retragerea soldaţilor şi echipamentelor militare de la frontieră. Serviciile secrete americane au indicat că Rusia ar putea ataca Ucraina în decurs de o lună.
În Marea Britanie, indicele GfK privind încrederea consumatorilor în economie a scăzut de la -15 în decembrie la -19, cel mai redus nivel atins din februarie 2021, pe fondul inflaţiei ridicate şi al perspectivelui de majorare a dobînzilor.
Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 3,7% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în timp ce analiştii anticipau un declin de numai 0,6%.
În sectorul corporativ, acţiunile Rio Tinto au fost afectate de revocarea de către Serbia a licenţelor sale de explorare a litiului, din motive legate de impactul asupra mediului.
Unilever a exclus o a patra majorare a ofertei sale de preluare a diviziei de produse de consum pentru îngrijirea sănătăţii a GlaxoSmithKline.
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!