miercuri, 26 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Șase persoane, printre care și un colonel în rezervă, prezentate la arestare în urma perchezițiilor DIICOT ce au vizat traficul de migranți

    de Ioana Costaș | 5 iunie 2024, 1:48 PM | Recomandările editorilor | Regional | Știri Arad

    0

    (foto: DIICOT)

    Șase persoane, printre care și un colonel în rezervă, vor fi prezentate astăzi judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin cu propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor efectuate ieri de DIICOT și DNA în Arad și alte cinci județe, precum și în municipiul București, într-un dosar ce vizează infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

    Este vorba despre Dan Vasile, colonel în rezervă, Tivadar Sorin-Gabriel, Roată Cosmin-Ștefan zis „Covrig”, Drugărin Teofil, Tyvodar Ivan și Budileanu Dinu-Victor.

    DIICOT a transmis că „în urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri (aproximativ 47.000 de file), sume de bani în euro și lei, telefoane mobile, o cantitate de drog de risc (canabis), mai multe plante și semințe de canabis, o instalație și echipamente destinate dezvoltării rapide a plantelor de canabis indoor, precum și alte mijloace de probă. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin cu propunerea de arestare preventivă a 6 dintre inculpații reținuți, față de un altul, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin dispunând măsura controlului judiciar”.

    Din investigațiile efectuate de DIICOT a reieșit că „în cursul anului 2022 pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a șapte societăți comerciale (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă ), care ulterior pensionării a dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate”.

    Gruparea de crimă organizată era formată din peste 37 cetățeni români și străini

    „Probatoriul administrat a relevat că în intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea de crimă organizată, formată dintr-un număr de peste 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad a acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți”, a transmis DIICOT.

    Procurorii DIICOT explică cum activitatea infracțională a grupării era desfășurată pe șase paliere: „Unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin, racolate în același scop infracțional, iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE”.

    Stare de pericol la adresa securității naționale

    Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociații societăților comerciale au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajații cetățeni români, membrii ai grupului infracțional, au avut sarcina obținerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă și a vizelor pentru dreptul de ședere în România.

    „În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist. Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru un număr de 1.181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat”, mai arată DIICOT.

    De asemenea, procurorii au stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țara de origine.

    Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Timişoara, SCCO Arad, BCCO Oradea, BCCO Alba-Iulia, SCCO Sibiu, BCCO Cluj, BCCO Craiova, BCCO Piteşti și BCCO Bucureşti, polițiștilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, I.T.P.F. Timişoara, Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și specialiștilor din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Timişoara. Suportul de specialitate este asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția de Operațiuni Speciale din IGPR.

    Citește și: Rețineri și control judiciar în cazul a trei angajați de la Imigrări, în urma perchezițiilor DNA și DIICOT de ieri de la Arad și alte cinci județe

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.