joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Rețineri și control judiciar în cazul a trei angajați de la Imigrări, în urma perchezițiilor DNA și DIICOT de ieri de la Arad și alte cinci județe

  de Ioana Costaș | 5 iunie 2024, 11:00 AM | Știri Arad

  0

  Pe numele unui șef de birou și a doi funcționari ai Biroului pentru Imigrări al județului Caraș-Severin, precum și a unui om de afaceri, procurorii DNA Timișoara au dispus luarea de măsuri preventive în urma perchezițiilor organizate ieri în județele Caraș-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în municipiului Bucureşti. Totodată, pe numele celor patru a fost pusă în mișcare acțiunea penală, în sarcina lor fiind reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea. De asemenea, în acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

  Astfel, față de Mitruș Vali, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin a fost dispusă măsura reținerii, iar față de Huniadi Andrei-Cătălin, Oncică Cristian-Arthur, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale, a fost dispusă măsura controlului judiciar. În ceea ce-l privește pe șeful Biroului pentru Imigrări, acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

  Potrivit DNA Timișoara „în prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României”.

  Între 2.100 de lei și 22.000 de euro pentru prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 de cetățeni străini

  Procurorii susțin că „în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini – majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan”.

  Ce se întâmpla cu migranții după ce intrau în România?

  Potrivit DNA Timișoara, o parte a cetățenilor străini, odată intrați în țară, erau cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți, în timp ce restul erau preluați direct de persoane care făceau parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.

  „După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

  Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au efectuat marți, 4 iunie, „cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022 – 2023, de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice de pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu în legătură cu migrația persoanelor”.

  Acțiunile procurorilor anticorupție au fost coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Caraș – Severin care au desfășurat cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect, între altele, comiterea unor infracțiuni privind traficul de migranți, în legătură directă cu infracțiunile cercetate de procurorii DNA.

  În cursul zilei de 4 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în șapte locații situate pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, din care două la sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

  Citește și: 67 de percheziţii în Arad, alte cinci județe și București, într-un dosar penal privind traficul de migranți. Printre suspecți, un fost angajat al MAI și un colonel în rezervă

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.