vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Săptămâna altfel la Muzeu

  de Special Arad | 18 aprilie 2016, 6:40 PM | Educaţie

  0

  Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Arad și cu sprijinul Consiliului Județean Arad, va organiza o serie de activități educaționale pentru elevi și preșcolari, activități ce se vor derula în perioada 18 – 22 aprilie 2016, în cadrul programului naţional Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun, ediția a V-a, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

  Pe parcursul celor cinci zile, preșcolarii și elevii vor participa la activităţi educaționale și vizite ghidate, sub îndrumarea muzeografilor și arheologilor de la muzeul arădean. Pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial se vor desfășura ateliere pe teme de arheologie, istorie, științele naturii și vizite ghidate în expoziția de istorie și științele naturii. Elevii de liceu vor participa la prezentarea unor descoperiri arheologice recente din județul Arad; la prezentarea unor colecţii muzeale; la prezentarea de filme documentare pe teme etnografice.

  Săptămâna altfel, la muzeul arădean, va debuta cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Arheologice. Complexul universitar de Studii Multiculturale si Patrimoniale din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, Complexul Muzeal Arad, Liceul de Artă din Arad, organizează o masă rotundă pe tema celor trei dintre cele mai reprezentative monumente ale Aradului: Palatul Românul, Sinagoga Neologă și Turnul de Apă, invitații fiind ing. Ionel Schlesinger – președintele Comunității evreiești din Arad și prof. Horia Truță – istoric. 

  La Muzeul de Artă, expoziția și atelierele interactive cu tema istoriei scrisului vor fi dedicate elevilor din clasa a IV-a, fiind realizate de specialiștii în educație ai Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Arad.

  Inedit, în cadrul proiectului Săptămâna altfel, muzeul arădean oferă o activitate educațională, concepută pentru elevii clasei a VIII-a.  Pornind de la cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale orașului, expuse în muzeul de istorie arădean, elevii vor descoperi istoria Aradului și a monumentelor sale, într-un tur ghidat în centrul istoric.

  La Palatul Cultural Arad (Piaţa George Enescu1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) vor fi deschise pentru vizitare expoziția permanentă de istorie și științele naturii, expoziția Un secol de istorie naturală la Arad (valori ale patrimoniului arădean în colecția Gimnaziului Superior), expoziția De la lemnul scobit, la tezaur. Odissea unei monoxile, expoziția Arad – decembrie 1989, expoziția Tezaur. 1848/49.

  La Sala Clio Arad (str. Horea 10), va fi deschisă publicului, începând cu miercuri, 20 aprilie, expoziţia personală de fotografie, semnată de profesorul arădean Virgil Jireghie, cadru didactic la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad.

  La Muzeul de artă Arad (str. Gh. Popa 2-4, etaj 2) vor fi deschise grupurilor şcolare expoziţiile permanente de artă europeană şi românească, expozițiile și atelierele – marca Kinema Ikon. În perioada Săptămânii altfel, în Sala Ovidiu Maitec va fi vernisată expoziţia de colaje a artistei new-yorkeze Inas Al-Soqi.

  La Muzeul Oraşului Lipova grupurile şcolare sunt invitate să descopere secretele casei memoriale Sever Bocu şi frumuseţea colecţiilor de artă Vasile Varga şi Eleonora Costescu.

  În Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția Șiria, în castelul Bohuș, vor fi deschise pentru vizitatori expozițiile permanente, dedicate scriitorului Ioan Slavici și compozitorului Emil Monția, Sala Capitulării din Castelul Bohuș, expoziția de ex-libris Ioan Slavici, iar grupurile școlare vor beneficia, gratuit, de ghidaj tematic.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.