Secția de istorie, în șantier. Întregul complex muzeal din Palatul Cultural va fi renovat





O mare parte a secției de istorie a Complexului Muzeal Arad, din incinta Palatului Cultural, a fost închisă publicului încă de anul trecut, iar acum au început și lucrările propriu-zise de renovare.
Totul, în afară de Pinacotecă și Muzeul de Științe ale Naturii (deja renovate), va fi regândit și remodelat în spații expoziționale conforme cu standardele contemporane. Vor fi renovate inclusiv depozitele și birourile. În total, 10.700 metri pătrați se află actualmente în șantier, la care se vor mai adaugă lucrările de reabilitare în demisolul clădirii.
„De 50 de ani n-a mai fost nicio intervenție, 50 de ani a stat acoperit de niște pânze și proiecții comuniste. Ne dorim ca tot spațiul Complexului Muzeal Arad să fie renovat și cumva să scoatem praful din aceste spații”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean astăzi, la conferința de presă în mijlocul șantierului din muzeu.
„Acum ni s-a dezvăluit exact arhitectura pe care arhitectul Szantay a gândit-o în momentul în care a realizat acest edificiu în anul 1912. Aici (n.red. – etajul 2) vom avea tot o secție de istorie, vom avea istoria Aradului, istorie medievală, terminând cu partea din 1918. Sub această încăpere (n. red. – etajul 1) vom avea zona de arheologie renovată și se va ajunge la un moment dat și la subsolul clădirii, unde dorim să realizăm expoziții”, a spus directorul adjunct al muzeului, Bogdan Blaga.
Vor fi renovate așadar secțiile de istorie și de arheologie și Muzeul Revoluției din 1989, iar reperele sunt cele două secții renovate recent, Muzeul de Științe ale Naturii (renovat și redeschis în 2020) și Muzeul de Artă din incinta Bibliotecii, redeschis în urmă cu o săptămână. Asta include și atracții noi pentru public.
Tehnologii interactive în secția de istorie
Precum în noul Muzeu de Artă, Muzeul de istorie va avea, după renovare, și gadget-uri noi, instalații de realitate augmentată și panouri interactive.
„Vom continua și aici. Acum avem două secții, Muzeul de Științe ale Naturii, care a fost finalizat în anul 2020, și Muzeul de Artă, care a fost redeschis săptămâna trecută. Acestea sunt niște repere de unde dorim să pornim. Clar, vom folosi săli imersive, interactivitatea prin realitate augmentată, astfel încât să atragem publicul, în special tineretul. Va fi un concept nou pe baza obiectelor muzeale pe care le avem în cadrul Complexului Muzeal Arad, inclusiv aici, în zona de istorie și zona de arheologie, iar jos va fi zona de istorie contemporană până în 1989, inclusiv Revoluția de la ’89”, ne-a spus Bogdan Blaga.
Fostul Muzeu al Revoluției din 1989
În partea de jos a muzeului (demisolul), la care face referire directorul adjunct, sunt, actualmente, depozite.
Aceste depozite vor fi mutate temporar în clădirea recent achiziționată de Consiliul Județean, de pe Bd. Revoluției 97 (colț cu strada Unirii, în care în trecut a funcționat o agenție Tarom), care va deveni, cu timpul, o nouă secție expozițională a muzeului. Lucrările de renovare exterioară ale acelei clădiri sunt deja începute, va urma întocmirea unui studiu de fezabilitate și pentru renovarea interioară, astfel încât spațiul să devină o secție etnografică a Aradului, „pentru că avem foarte multe materiale expoziționale depozitate”, ne-a spus vicepreședintele CJ, Ionel Bulbuc.
12,7 milioane lei, din fonduri județene
De lucrările de renovare a muzeului din Palatul Cultural se ocupă firma Clever Solutions Point, cea care a renovat și Muzeul de Artă.
12,7 milioane lei costă renovarea, finanțată integral din fondurile Consiliului Județean Arad, „în prima etapă”, susține Ionel Bulbuc.
De ce nu din fonduri europene? „Nu am găsit linii de finanțare. S-ar putea, pe noua zonă de finanțare europeană să găsim linii distincte spre reabilitare interioară. Ce este acum și ce am prins pentru Bibliotecă și pentru Spitalul Matern a fost doar pentru reabilitare exterioară a clădirilor. Dar urmărim. Documentația este făcută și dacă am găsi o sursă de finanțare pentru interior ar fi extraordinar pentru noi”, a declarat pentru Special Arad vicepreședintele CJ.
Pe când este estimată finalizarea lucrărilor?
„Eu mi-aș dori să fie redat publicului anul acesta, dar să vedem cum vom sta financiar anul acesta”, a spus Ionel Bulbuc.
Se vrea și reabilitarea Bibliotecii și a Muzeului din Lipova
Abia s-au terminat lucrările de renovare în interiorul Muzeului de Artă și clădirea va intra din nou în șantier.
Urmează reabilitarea exterioară a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, cu o sumă între 3 și 3,5 milioane euro. De data aceasta, însă, din fonduri europene.
De asemenea, proiectul tehnic este finalizat și pentru Muzeul din Lipova, dar se așteaptă după surse de finanțare, potrivit vicepreședintelui CJ, Ionel Bulbuc, astfel încât contribuția financiară a Consiliului Județean să fie de 2%.
Norme ISU și scăderea consumului energetic
Planșeul de la etajul muzeului de istorie se va face cu rigips, placat dublu, ca să aibă rezistență la foc 60 de minute, în eventualitatea unui incendiu, conform cerințelor ISU. Din întreaga clădire vor fi eliminate caloriferele și vor fi înlocuite cu centrale de tratare a aerului ca temperatura medie să fie controlabilă.
Se va interveni și la nivelul parchetului. Muzeul are peste 3000 mp parchet, din care se reabilitează 1700 mp, iar 1300 mp va fi parchet nou, din lemn masiv. Inițial, conducerea muzeului a vrut să înlocuiască parchetul cu altceva, dar nu s-a primit avizul de la Ministerul Culturii.
Atât renovarea Complexului Muzeal Arad, cât și a clădirii Bibliotecii intră sub aceiași indicatori din faza de „Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții” (D.A.L.I.) pentru renovarea energetică moderată a celor două clădiri. Valoarea totală se ridică la suma de 17.101.113,42 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție este de 23 de luni de la începerea efectivă a lucrărilor.
„Prin acest proiect se va asigura scăderea consumului energetic a clădirii publice și, totodată, se va asigura scăderea costului de întreținere a clădirii, aducând un beneficiu economic Județului Arad”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)