marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Salvo, sau povestea sicilianului care a gătit pentru Papa Ioan Paul al II-lea, Berlusconi sau de Niro. E de cinci ani la Arad unde și-a făcut o nouă viață (Foto)

  de Lucian Dănilă | 18 octombrie 2018, 11:20 AM | Povești despre oameni

  1

  S-a născut la Taormina, în Sicilia, un loc incredibil, o localitate atestată încă din secolul IV înainte de Hristos care acum este cea mai cunoscută stațiune din Sicilia. De mic i-a plăcut bucătăria și și-a urmat visul. A lucrat ca bucătar în locuri exclusiviste, iar acum este managerul unui restaurant din Arad.

  Este povestea lui Salvo Lo Castro, italianul care a locuit 40 de ani în „Cizma” Italiei, iar de câțiva ani și-a făcut o nouă viață pe meleagurile arădene.  A lucrat timp de 8 ani la Grand Hotel din Roma. Aici a gătit pentru celebrități ca Robert de Niro sau Anthony Hopkins. Apogeul l-a atins la Vatican unde a lucrat timp de 11 ani. A gătit pentru Papa Ioan Paul al II-lea, dar și pentru Georg Ratzinger, adică Papa Benedict al XVI-lea. A lucrat și pentru celebrul Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei dar și patron al celebrei echipe de fotbal AC Milan. Despre România nu știa nimic…

  Dar a venit anul 2013, an care practic i-a schimbat viața cu totul. Printr-un prieten din Timișoara, italian și el, a ajuns în Vestul României. „Nu știam nimic despre România. Așa cum voi românii când vorbiți despre Sicilia ziceți că e Mafia, așa știam și eu despre știrile cu țigani de la televiziunile din Italia. În Sicilia nu este Mafia, Mafia mai mare este la Roma sau la Milano. Așa nici în România nu este vorba despre țigani, românii sunt oameni minunați, foarte calzi și prietenoși”, spune Salvo.

  Cum prietenul său italian are o afacere în Arad, Salvo a venit aici. Acum, după cinci ani aici, sicilianul are o viață nouă și conducere o afacere, fiind managerul Restaurantului Picasso, din spatele Colegiului Național „Moise Nicoară”. A făcut din Picasso unul dintre cele mai bune localuri de la noi, dacă nu chiar cel mai bun. Picasso este pus în valoare atât de decor cât și de ambient, fiind un local în care mereu te simți bine primit. Iar rețetele sunt ale sale, Salvo fiind și bucătarul acestui restaurant.

  „Nu iese nimic din bucătărie fără să văd eu. Îmi place bucătăria de mic, îmi place totul în bucătărie, să gătești este o artă”, spune el. L-a dus la Arad și pe Chef Cătălin Scărlătescu, cel cu care s-a împrietenit când a participat la emisiunea „Chefi la cuțite”.

  43701078 251471502237636 8092818215119355904 n

  De curând s-a căsătorit cu frumoasa Carolina. Acum are 45 de ani și o viață înainte care îl leagă de Arad. Aici trăiește, aici iubește… Cine ar fi crezut asta când lucra la Roma, sau la Vatican? Este o poveste de viață care ne întărește ideea că niciodată nu știi ce îți aduce viitorul.

  Salvo Lo Castro are un obicei, unul devenit tradițional, preluat din Italia. În fiecare ultimă sâmbătă din luna octombrie, sicilianul pregătește un meniu special pentru amatorii de gustări mai speciale. Așa se întâmplă și în acest an, sâmbătă, 27 octombrie, atunci când Salvo îi așteaptă pe arădeni să deguste din preparatele sale. Salvo pregătește mai multe mâncăruri surpriză.

  Meniu Picasso – Sâmbătă 27 Octombrie

  Carpaccio di chianina Toscana

  Beefsteck tartar con salsa di basilico

  Fel 1 paste

  Cappelletti con brodo di manzo

  Rigatoni con ragu a Punta di coletello

  Felul 2

  Tagliata di chianina Toscana

  Mini filetto Australia al gorgonzola

  Pomme noisette

  Desert

  Delizie al pistacchio

  Vin roșu inclus – 1 pahar – Nero d’avola

  Preț: 140 de lei fără băutură

  (P)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.