Salvare aeriană pentru echipa arădeanului Zsolt Torok în Himalaya

  de Special Arad | 22 aprilie 2014, 12:48 PM | Sport | Topic special

  0

  Alpinistul arădean Zsolt Torok și George Porancia, colegul său de expediție, au trecut luni printr-o situație delicată, fiind solicitată intervenția unui elicopter pentru a fi recuperați de pe munte. Totul a început după ce apliniștii au fost surprinși, cu câteva zile în urmă, de o avalanșă, iar George Porancia, care nu purta cască în acel moment, a fost lovit de către o bucată de gheață. Ulterior, alpiniștii au continuat cățărările, dar Zsolt observa cum George se simțea tot mai rău. În cele din urmă arădeanul a solicitat intervenția unui elicopter pentru a fi recuperați de pe munte. George Porancia a fost dus la un spital din Kathmandu, unde va rămâne sub observație timp de câteva zile.

  Întâmplarea este povestită amănunțit de către Minerva Vincze, soția lui Zsolt, la secțiunea blog de pe site-ul lui Zsolt.

  Astazi, 21 Aprilie, dupa o noapte foarte grea si ziua de ieri la limita, Zsolt si George au fost scosi din perete, dintre Camp 2 – 5.700 m si Camp 3 – 6.500 m, cu elicopterul. Ieri dimineata, a venit primul apel de la Zsolt, in care isi exprima ingrijorarea cu privire la comportamentul lui George. Apoi, dupa-masa in jurul orei 17 (ora Romaniei), ora 20 la ei, a sunat din nou si mi-a zis ca George se simte foarte rau, abia mai poate sa faca doi pasi si in continuare doreste doar sa urce. Zsolt m-a rugat sa contactam agentia, compania de asigurari si tot ce e nevoie, pentru a fi scosi cu elicopterul de dimineata. La ora la care m-a sunat, ei erau inca in perete de gheata, intre Camp 2 si 3, iar Zsolt a zis ca revine cu un telefon peste cateva ore, sa vada ce reusim sa rezolvam, urmand ca el sa incerce sa coboare cumva cu George pana la locul de bivuac, unde aveau si un depozit de echipament, intre cele doua tabere. Erau singuri pe acest traseu, serpasii de la cealalta expeditie, 6 la numar, fiind pe alt traseu, mai dificil, dupa ce, cu cateva zile inainte, o avalansa le-a luat depozitul de echipament de pe ruta initiala, astfel cautand si ei alta varianta de ascensiune, insa se pare, un traseu mai tehnic decat cel ales de Zsolt si George. Din pacate, Zsolt nu a mai reusit sa sune, insa noi cei de acasa, am reusit sa rezolvam evacuarea lor si asteptam totusi un telefon de la ei. Nu am stiut daca au ramas fara baterie, daca nu au semnal, sau daca e problema cu starea lor. Dimineata la ora 4 (ora Romaniei), spre bucuria noastra, a sunat Zsolt si a zis ca au reusit sa ajunga la locul de bivuac si sunt ok. I-am dat detalii despre evacuare si apoi au asteptat sa soseasca elicopterul. Intre timp mi-a povestit, ca George a fost lovit de o avalansa de gheata, in zilele anterioare, in cap si nu purta casca la acel moment, iar din cauza extenuarii nu a reusit sa se traga la o parte din cale la timp. Veti auzi si in inregistrarea audio, relatarea directa a lui Zsolt, inregistrata acum cateva ore. In momentul de fata, Zsolt este in Tabara de Baza, alaturi de Cristi si Catalin, iar George a fost dus direct in Kathmandu la spital, unde acum primeste ingrijiri medicale si este ok. Se pare ca va ramane acolo 3-4 zile”, povestește Minerva Vincze pe blog.

  Mai multe detalii despre această întâmplare nefericită, dar și despre alte expediții ale arădeanului Zsolt Torok, puteți citi pe www.torok.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.