luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Salariaţii OMV Petrom România protestează la Viena, în faţa sediului companiei

  de Special Arad | 23 mai 2014, 9:10 AM | Naţional

  0

  O delegaţie alcătuită din o sută de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România va participa, vineri, în intervalul orar 11,00 – 12,00, la un protest în faţa sediului companiei din Viena (Austria), urmând să înmâneze directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români, se arată într-un comunicat remis de Blocul Naţional Sindical (BNS), scrie realitatea.net.

  ‘Protestul respectă legislaţia austriacă şi este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac – Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar. Manifestarea vine după o lungă perioadă în care organizaţiile sindicale menţionate au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie’, se arată în comunicatul citat.

  Potrivit comunicatului, directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată situaţia din România, care a fost agravată la începutul lunii mai a.c. de un contract colectiv de muncă (CCM) semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale.

  ‘Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Prin noul contract de muncă, de exemplu, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac’, se mai spune în comunicat.

  BNS precizează, totodată, că sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au menţionat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.

  La începutul săptămânii viitoare, angajaţii de la Petromar (platformele marine ce aparţin de OMV Petrom) au anunţat că vor purta banderole albe în semn de protest.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.