luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Sală plină la debutul literar al Eugeniei Crainic. S-a lansat romanul „Studenta Criminală” | Foto

  de Raluca Medeleanu | 23 martie 2018, 11:35 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  Lansarea cărții de debut a jurnalistei Eugenia Crainic, „Studenta criminală”, a avut loc ieri seară, într-un mediu extrem de rafinat, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, pe a cărei scenă autoarea a fost acompaniată de Andrei Țigănaș, Radu Țuculescu, Otilia Țigănaș, Ioan Matiuț, Lazăr Faur și Vasile Dan, fiecare dintre aceștia povestind câte ceva din experiența de viață care îi leagă de jurnalistă.

  Romanul este inspirat din fapte reale, având la bază cumplita crima comisă în urmă cu nouă ani de către o studentă de la Facultatea de Medicină din Timișoara, care a zguduit pe atunci întreaga Românie, dar după cum a mărturisit și autoarea, evenimentele nu sunt scrise „ad literam”, ci în jurul tragediei s-a constituit o întreagă poveste.

  Eugenia Crainic a spus că a ales să scrie despre o faptă reală, căci meseria pe care a profesat-o cu atâta pasiune ani de zile i-a demonstrat că viața oferă întotdeauna povești mult mai intense decât orice ar putea isca imaginația. „Studenta Criminală”, potrivit autoarei, este atât un roman polițișt cât și o poveste de dragoste, iar limbajul este unul nepretențioș, făcând cartea accesibilă tuturor.

  Ca o paranteză, invitată fiind la emisiunea „Pulsul Zilei” înainte de lansarea cărții, Eugenia Crainic a afirmat că nu și-a dorit să scrie o carte pentru a demonstra tuturor calitățile ei intelectuale, ci și-a dorit să scrie o carte în stilul celor care o atrag pe ea ca cititor.

  „Cartea asta se citește atât de ușor încât nici măcar o postare complicată de pe Facebook nu se poate citi așa de ușor ca această carte. Nu m-am ambiționat să scriu o carte pentru a fi citită cu dicționarul în mână sau prin care să transmit că sunt foarte deșteaptă și foarte cultă. Nu m-am ambiționat să scriu o carte care să nu aibă priză la public. M-am ambiționat însă să scriu o carte polițistă, așa cum mi-ar place mie să citesc… Eu sunt o fire foarte veselă, transmit lucrurile foarte simplu. Eu tot așa scriu cum și vorbesc. Foarte ușor. Foarte fluent. Vrei să asculți ce am de spus, până la capăt. Cel puțin așa mi s-a spus de-a lungul timpului”, a spus Eugenia Crainic.

  Editorul cărții, Ioan Matiuț, de la editura Mirador, a spus în cadrul lansării că nu a simțit nevoia să intervină cu absolut nimic asupra conținutului. Întregul text, chiar și titlul este strict produsul autoarei. Matiuț a spus, amuzat, că după ce a citit cartea l-a mirat că Eugenia Crainic a așteptat un an de zile din momentul în care a terminat de scris romanul și până s-a hotărât că e momentul publicării lui.

  A simțit că trebuie să-l lase la dospit”, a spus Ioan Matiuț, râzând.

  Evenimentul la care au participat atât prietenii și familia autoarei, cât și o sumedenie de oameni cu care aceasta a interacționat de-a lungul carierei sale, a avut parte și de un moment artistic oferit de Claudia Iuga și s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

  Eugenia Crainic a dezvăluit că romanul acesta nu va fi ultimul. Chiar în aceste momente, autoarea lucrează la o nouă carte despre care a dezvăluit că va avea la bază tot o crimă din România.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.