„Sahia Vintage”, proiecție de scurtmetraje românești din perioada 1950-1989, la KF

  de Special Arad | 31 august 2020, 12:44 PM | Cultură | Film

  0

  Sub amurgul primelor seri de toamnă, celebrele filme din seria SAHIA VINTAGE ajung pentru prima dată într-o proiecție pe terasa KF, joi, 3 septembrie, de la ora 20:30, urmate de o discuție cu regizorul Titus Muntean.

  Asociația Citizenit dă timpul înapoi și trasează o paralelă între trecut și prezent, prin cinci scurtmetraje românești realizate înainte de ’89 în cadrul Studioului „Alexandru Sahia”.

  Înființat la începutul anilor ‘50, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană din România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției. De regulă, aceste filme documentare erau proiectate înaintea lung-metrajelor de ficțiune, fiind nevoite, de cele mai multe ori, să se încadreze într-un interval standard de zece minute. De data aceasta, la terasa KF, le va fi dedicată întreaga seară.

  Scurtmetrajele proiectate vor fi: „Aflați despre mine…” (r. Adrian Sârbu, 1982), „Casa noastră ca o floare” (r. Alexandru Boiangiu, 1963), „Pentru strănepoți, încă ceva despre București” (r. Doru Segall, 1980), „Reportaj de la Steagul Roșu” (r. Alexandru Sîrbu, 1956) și „Scrisoare din orașul nou” (r. Titus Mesaroș, 1978).

  Câteva amintiri și opinii contradictorii legate de studioul Sahia:

  •  „Sahia a fost o instituție care a realizat filme produse pe banii statului dar poziționate împotriva statului.” (Marion Ciobanu, redactor Sahia)

  •  „Sahia n-a avut niciodată o conotație subversivă. Era un fel de univers paralel cu societatea socialistă a momentului.” (Ovidiu Bose Paștina, regizor Sahia)

  •  „Sahia a fost una dintre acele instituții mici, izolate și profund subversive pe care sistemul le permitea ca supape de siguranță.” (Horea Murgu, inginer de sunet).

  •  „Sahia a fost o instituție-mamut, caracterizată de o producție-mamut întreținută artificial de către statul socialist.” (Bujor Râpeanu, istoric de film).

  „Dacă v-am trezit curiozitatea, vă invităm pe terasa KF (Piața Avram Iancu, nr. 11) joi, 3 septembrie, la ora 20:30. În continuarea proiecției, avem marea bucurie de a-l avea ca invitat pe regizorul arădean Titus Muntean, cu care vom purta o discuție despre film și regie, documentar și industria cinematografică de dinainte și de după 1989”, anunță organizatorii.

  Puteți afla mai multe despre proiectul Sahia Vintage pe site-ul www.sahiavintage.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.