miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Sirenele de alarmare publică vor răsuna în toată țara! Vezi ce înseamnă ele

  de - | 12 aprilie 2017, 11:42 AM | Naţional

  0

  În perioada 18 – 21.04.2017, la nivel național se va desfășura Exercițiul de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă  – PROCIV 2017.

  Scopul acestui exercițiu îl reprezintă instruirea personalului cu atribuții în domeniu de la nivelul unităților administrativ teritoriale precum și verificarea stării de operativitate a echipamentelor de alarmare a populației, instalate la nivelul localităților.

  Pe timpul exercițiului, de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență al județului Iași va fi transmis un mesaj de înștiințare cu privire la situația de protecție civilă produsă. După primirea acestuia, în intervalul orar 10.00-15.00, la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi puse în funcțiune sirenele de alarmare a populației, pentru transmiterea semnalului ”ALARMĂ LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratului pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

  Acest lucru a fost anunțat și pe pagina de facebook al Departamentului pentru Situații de Urgență:

  „Pe 18 aprilie, când vom auzi primele sirene, ne vom întreba ce înseamnă ele. De aceea, am pregătit acest infografic care explică tipurile de alarmă.
  Vă reamintim că între 18-21 aprilie va avea loc un exericițiu #PROCIV2017 în care vor fi testate sirenele din toată țara.
  #SHARE ca sa nu fim luați prin surpindere.”

  INFO BACKGROUND

  Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

  De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

  Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

  sursa: newspascani

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.