S-a publicat „mercurialul șpăgilor” pentru ocuparea unui post de director de deconcentrate. Vezi cât trebuie să ai pus de-o parte „pentru partid”…





Site-ul de investigații și dezvăluiri de culise comisarul.ro a avut… inițiativa îndrăzneață de a publica un tabel cuprinzând „tarifele PSD pentru numirile pe funcții la nivel local.”
Jurnaliștii, se vede treaba, au făcut o muncă de documentare destul de serioasă, dacă luăm în vedere că au ajuns la nivelul de… literatura comparată a șpăgilor, la nivel național-global: „De remarcat că în Vestul ţării, şpăgile pentru ocuparea unui post de conducere într-o descentralizată sau într-o dregătorie de minister sau agenţie sunt cel puţin duble în raport cu cele din Oltenia sau Moldova. Şi asta din două motive. Primul motiv este că bugetele instituţiilor descentralizate din Vest sunt mult mai mari decât cele ale judeţelor sărace din Oltenia şi Moldova. Al doilea motiv este specificul de lucru în campaniile electorale. În Vest, directorii dau doar bani pentru campanie. Rar sunt implicaţi în munca de teren. În Oltenia şi Moldova, directorii de descentralizate muncesc cot la cot cu primarii şi susţin financiar, timp de 30 de zile, cheltuielile aferente” – scrie site-ul citat.
Iată foarte interesantul tabel (sumele de șpagă sunt în Euro, iar salariile aferente funcției sunt în lei).
Director APIA-50.000 -salariu lunar 8.000 lei
Director OJPDRP-30.000-salariu lunar 7.000 lei
Director ITM-40.000-salariu lunar 7.000 lei
Director HIDROELECTRICA-100.000-salariu lunar 9.000 lei
Director CJAS-60.000-salariu lunar 7.000 lei
Director Spital Judeţean-70.000-salariu lunar 9.000 lei
Inspector Şcolar General-25.000-salariu lunar 7.000 lei
Director Ambulanţă-50.000-salariu lunar 9.000 lei
Director AJOFM-40.000-salariu lunar 7.000 lei
Aceste şpăgi nu intră în buzunarul unui singur individ: ele se duc la cel care îl susţine pe cel promovat. Destinatarul lor poate fi preşedintele Consiliului Judeţean, un deputat, un senator sau un om de afaceri care a sponsorizat partidul în alegeri.
Aceste sume, în funcţie de zona geografică a ţării, ajung şi la valori mult mai mari. Bugetul unei Sucursale HIDROELECTRICA poate ajunge, de exemplu, şi la 5000 de miliarde lei vechi. Iar bugetul mediu al unei Case Judeţene de Asigurări de Sănătate este de 4000 de miliarde lei vechi.
Cel al unui Spital Judeţean de Urgenţă este de cel puţin 1000 de miliarde vechi.
Iată, de exemplu. cât câştigă din şpăgile uzuale, lunar, un manager de Spital Judeţean, în lei vechi
– 500-600 milioane de la furnizorii de medicamente. Suma este medie pentru că plăţile se fac la perioade de timp variabile, iar banii se plătesc la momentul semnării ordinelor de plată. Suma reprezintă un comision mediu de 5-7 la sută pentru că furnizorii mai achită comisioane şi unor şefi de secţie şi directorului economic.
– 250-350 milioane de la furnizorul de alimente. Şi această sumă este tot medie, tot din cauza diverselor întârzieri la plată.
– 250-350 milioane din contractele de curăţenie, spălătorie, achiziţia de diverse materiale
Tot ceea ce înseamnă investiţie sau achiziţie de aparatură medicală de mare valoare reprezintă bonusuri care nu pot fi cuantificate, şi nu le-am pus la socoteală.
Director DSV-30.000-salariu lunar 7.000 lei
Director Apele Române-40.000-salariu lunar 7.000 lei
Director Garda de Mediu-40.000-salariu lunar 7.000 lei – conform comisarul.ro.
Comentariile portalului
== BLA BLA BLA == IAR S A TREZIT PUPAZA ASTA SA BATA CAMPII == JANINOO IA SA L IEI DE MANA PE FOSTUL OSPATAR SI SA MERGETZI LA BISTRITZA SA VEDETZI CUM (...)
== ARAD- ORAS == 12 MII DE BIPEZI AU VOTAT CU O PUTOARE CARE N A FACUT UN EURO IN 10 ANI -- SCARBA MI E == CA LUPENI == SI INCA 8000 DE BIPEZI AU VOTAT (...)
Cioaia tu esti?? Bata te militia... De cand nu mai ai nevasta pe germania te ai apucat iar de interzise??