Rondul de noapte și „meniul” artistic la Noaptea Albă a Galeriilor (+ Noaptea Bibliotecii) | Foto






O seară, opt locații. 12 orașe, același eveniment. La Arad, Noaptea Albă a Galeriilor a marcat, vineri seara, cea de-a doua ediție, iar organizatorii – precum și participanții, de altfel – spun că a fost chiar mai bine decât anul trecut. Dacă a fost mai bine e o chestiune subiectivă, dar cert e că a fost foarte bine și cert e că putem vorbi despre un număr mai mare de arădeni care au răspuns pozitiv chemării și au pornit la o (aven)tură nocturnă prin oraș, în căutarea „comorilor ascunse” ale Muzeului și ale atelierelor de artă și nu numai. Totodată, punctul de plecare a coincis cu un alt eveniment cultural: Noaptea Bibliotecii.
Programul NAG a început cu expozițiile deja vernisate din incinta Muzeului de Artă și anume expoziția de fotografie „Sieranevada” a faimosului regizor Cristi Puiu, precum și expoziția de artă contemporană „De veghe în oglindă”, ambele făcând parte din programul evenimentului regional ArtEncounters. Având în vedere faptul că Muzeul de Artă se situează cu un etaj deasupra Bibliotecii, arădenii s-au putut „arunca” și în programul special al instituției respective, care a pregătit, de asemenea, o serie de evenimente interesante pentru toți vizitatorii săi permanenți, ocazionali sau (de această dată) colaterali. În aceeași clădire, dar cu intrarea prin curte, s-a „ascuns” și atelierul artistului Adrian Sandu, primul atelier personal din programul Nopții Albe a Galeriilor care și-a deschis ușile publicului larg. A urmat în program atelierul artistului Cosmin Moldovan, din cadrul atelierelor UAP, zona Pădurice, după care atelierul/sediul kinema ikon din incinta Palatului Cultural. Arădenii au fost întâmpinați de către artiști cu lucrările lor din ultimii ani (fie că au fost expuse deja, fie că deocamdată erau în lucru), dar și cu delicatese, fructe, dulciuri sau vin, fiecare locație având un „meniu” atât artistic, cât și culinar diferit de oferit.
Programul nu s-a terminat aici, au urmat galeriile artiștilor Camil -, Mihai –
și Matei Păcurar, Călin Mureșan și Bogdan Țigan (toate pe bulevardul Revoluției, ultimele două chiar în aceeași clădire, dar la etaje diferite), iar ultima locație a serii a fost Cafeneaua Literară Joy’s, unde s-a inaugurat mai întâi expoziția „Fragilitatea taberei adverse” semnată de tânărul artist arădean Alin Iovănuț (este student la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, având specializarea în sculptură). Despre expoziția sa de la etajul cafenelei, artistul spune următoarele: „Partea fizică a expoziției, lucrările, spun povestea naturii umane care este într-o continuă luptă cu cultura umană. Luptă ce mizează pe fragilitatea taberei adverse”. Și dacă după atâta drumeție prin oraș tot s-a ajuns în Joy’s, „degustătorii” de artă au fost răsfățați cu un concert/party live Tomma Alistar.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)