Romsilva respinge acuzațiile Greenpeace și condamnă acțiunea în forță a acestei organizații

  de - | 31 august 2017, 10:11 PM | Eco | Naţional

  0

  „Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile calomnioase ale Greenpeace România și acțiunea în forță a acestei organizații din pădurea Bratocea, din cadrul Ocolului Silvic Măneciu, Direcția Silvică Prahova”, se arată într-un comunicat trimis de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

  Romsilva susține că pădurea în care au avut loc tăierile de copaci nu este încadrată în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine și a condamnat acțiunea Greenpeace Romania, care a încercat să împiedice defrișarea.

  „Lucrările silvice efectuate în Unitatea de Producție VI Bratocea, unitatea amenajistică 14A, sunt legale, în conformitate cu amenajamentul silvic în vigoare, avizat favorabil de Agenția pentru Mediu Prahova și custodele sitului NATURA 2000.  Prin acest aviz, Garda Forestieră Ploiești a confirmat, în urma verificărilor, că pădurea respectivă nu îndeplinește criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine.

  Apreciem că acțiunea în forță a organizației Greenpeace România și a membrilor ei este una ilegală, blocând cu bună știință activitatea economică a unei regii de interes național și răspândind deliberat informații false. Reamintim că, într-un stat de drept, organizațiile non-guvernamentale nu au atribuții de control, acest drept revenind organelor de control ale statului, care pot fi sesizate când există suspiciuni privind fapte ilegale.

  Romsilva deplânge lipsa dialogului și organizarea de astfel de acțiuni în forță, precum și răspândirea cu bună știință de informații false. Având în vedere că, recent, organizația Greenpeace România a lansat alte acuzații grave și false despre o serie de lucrări silvice derulate în județul Sibiu, constatăm că organizația respectivă acționează cu rea credință, având ca obiectiv prejudicierea deliberată a imaginii și intereselor Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În consecință, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va utiliza toate pârghiile legale pentru a recupera prejudiciile create și va sesiza organele de cercetare penală.

  Reamintim că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus deja în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine 9.983 de hectare și în prima jumătate a acestui an a identificat și propus spre includere în acest catalog, conform Ordinului de Ministru 2525/2016, încă 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. Acest proces este unul în derulare, Romsilva analizând anual, pentru identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine, peste 300 de mii de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.

  De asemenea, 24.679,4 hectare de păduri virgine și seculare de fag au fost introduse recent în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva.

  Obiectivul principal al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva îl reprezintă gestionarea durabilă a celor peste trei milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului, precum și protejarea biodiversității și ecosistemelor din fondul forestier administrat”, transmite Romsilva.

  •  Citește și: Activiștii Greenpeace au protestat împotriva tăierii unor copaci de peste 180 de ani dintr-o pădure din Prahova

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.