duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Românii care au instalații solare pot vinde energia regenerabilă produsă de acestea

  de - | 28 august 2017, 11:39 AM | Eco | Naţional

  0

  Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin prin care sunt stabilite prețurile cu care persoanele fizice deținătoare de instalații ce produc energie regenerabilă (cu puteri instalate de sub 100 KW), își vor putea vinde energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați, pentru ca aceștia să-și acopere pierderile de curent din rețele.

  Potrivit profit.ro, mai rămâne doar ca Ministerul Finanțelor Publice să emită norme cu privire la facturarea acestor tranzacții, inclusiv referitoare la TVA-ul, accizele și impozitul pe venit datorate pentru acestea.

  În 1 aprilie 2017 a intrat în vigoare o modificare la legea subvenționării energiei regenerabile, care stipulează că “persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 KW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice (CPT – pierderile din rețea – n.r.), la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE”.

  După aceasta, ANRE a decis să stabilescă prețurile de vânzare către distribuitori, a energiei regenerabile produse de particulari, referindu-se la metodologia în vigoare după care ANRE stabilește tarifele reglementate de distribuție a energiei practicate de către operatorii concesionari în relația cu clienții.

  La stabilirea tarifelor de distribuție, printre mulți alți factori, se ia în calcul și costul estimat al energiei electrice necesare distribuitorilor pentru acoperirea pierderilor din rețele. Pentru asta, înainte de fiecare modificare a tarifelor de distribuție, distribuitorii estimează prețul mediu cu care vor cumpăra energia respectivă de pe piață.

  Citește continuarea pe Solar Magazin.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.