România va găzdui a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică la Suceava

  de Special Arad | 28 iulie 2014, 12:35 PM | Educaţie

  0

  A VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică se va desfăşura la Suceava, în perioada 1-15 august, cu implicarea Universităţii „Ştefan Cel Mare”care va asigura cazarea participanţilor şi susţinerea probelor de concurs, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care va asigura coordonarea activităţilor organizatorice) şi a Societăţii Ştiinţifice „Signus”, care va oferi sprijin ştiinţific.
  Sunt aşteptaţi să participe 225 de concurenţi din 50 de ţări, dintre care cel puţin 10 din Europa. Acestora li se vor adăuga membrii Comitetului internaţional, care validează subiectele şi asigură traducerea acestora (160 de persoane), membrii Comitetului ştiinţific (50 de profesori care propun subiectele şi evaluează lucrările) şi membrii Comitetului de organizare, incluzând şi studenţi/profesori/elevi voluntari (100 de persoane).
  Concursul este structurat pe patru probe: teoretică, analiza datelor astronomice, proba practică şi proba pe echipe. Programul orientativ al olimpiadei are următoarea configuraţie: 1-2 august – sosirea delegaţiilor, 2 august – festivitatea de deschidere, 3-9 august – desfăşurarea probelor, 10 august – festivitatea  de premiere, 11 august – plecarea delegaţiilor.
  Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică a devenit unul din cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, reunind de-a lungul celor şapte ediţii competitori din peste 40 de state. Până în prezent, olimpiada a fost găzduită de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.Prin prisma participării încă de la prima ediţie şi a rezultatelor excelente obţinute, România face parte din „clubul de elită” al naţiunilor participante, contribuind la elaborarea regulamentelor şi la realizarea subiectelor. În 2013, România a ocupat locul I, poziţie care a confirmat rezultatele pe echipe înregistrate în urmă cu doi ani, în Polonia.
  Foştii laureaţi români ai Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică sunt în acest moment cercetători în domeniul astrofizicii sau studenţi ai unor universităţi de prestigiu. O parte dintre ei vor fi cooptaţi în Comitetul Ştiinţific al evenimentului.
  Cheltuielile pentru organizare, respectiv costurile legate de cazare, masă, transport intern, logistică şi alte activităţi conexe au fost estimate la suma de 614.000 lei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.