România stabilește o premieră la Tokyo: cine va fi portdrapelul țării noastre la Jocurile Olimpice
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a permis forurilor sportive naţionale să aleagă câte doi purtători de drapel pentru Jocurile Olimpice, iar mai multe naţiuni au decis să adopte această măsură. Astfel, şi România a ales doi purtători de drapel, pe canotoarea Mădălina Bereş şi pe înotătorul Robert Glinţă.
Mădălina Bereş este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegaţii din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 şi Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004, informează News.ro.
Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multimplu medaliat european şi va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deţine kaiacistul Aurel Vernescu, de 3 ori consecutiv purtător de drapel, Tokyo 1964, Mexico 1968 şi Munchen 1972.
Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu, tir sportiv, a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956.
Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică şi desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 şi la Atena 2004.
sursa: stiripesurse.ro
Comentariile portalului
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)
Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd (...)
iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l (...)