România „pârjolită”! Vestul țării, în centrul domului de căldură

  de - | 29 iulie 2021, 9:06 AM | Internaţional | Naţional | Știri Arad

  0

  De astăzi până la data de 1 august, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, anunță ANM. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

  Totuși, conform ANM, avertizarea meteorologică situează județul Arad doar în Cod Galben de caniculă.

  Ultimele zile ale lunii iulie și primele din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum. Temperaturile urmează să depășească 40 de grade Celsius în unele zone, ajungând chiar la 45 de grade în Grecia, în acest weekend, conform severe-weather.eu. În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ în regiunea mediteraneană și în peninsula balcanică.

  Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. În vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune.

  Cele mai crescute temperaturi au fost înregistrate deasupra Mediteranei, peninsulei balcanice și Turciei, uneori depășind chiar valoarea critică de 40 de grade Celsius. Pe de altă parte, un val de căldură mai puțin sever a lovit și zona insulelor britanice aducând temperaturi de peste 30 de grade în Irlanda și Regatul Unit, țări cu o climă mai rece, în general.

  Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.

  Vârful de temperatură este așteptat să depășească 40 de grade Celsius. În unele zone ale sudului peninsulei balcanice, sudului Italiei și altor părți ale Mediteranei se așteaptă temperaturi chiar de 45 de grade Celsius.

  Părți alte Italiei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, României, Bulgariei și Greciei vor fi „coapte” de acest val de căldură extrem de fierbinte și de uscat.

  Masa de aer va rămâne uscată și va crește puternic potențialul de aprindere a pădurilor în zona de sud a Europei, acolo unde seceta este cea mai puternică. Incendii devastatoare de pădure au loc deja în Sardinia, Italia, în această săptămână.

  Acest tipar de vreme mai uscată decât în mod normal va continua, cel mai probabil, în sud, acolo unde este așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și incendiilor de pădure.

  Mai multe detalii pe digi24

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.