duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  Uriașul nostru, Robert Bobroczky, a lăsat baschetul pentru pian! Student la Rochester University, arădeanul s-a oprit la înălțimea lui Ghiță Mureșan

  de Dan Lazăr | 5 iunie 2023, 8:12 AM | Sport | Știri Arad

  0

  Arădeanul Robert Bobroczky rămâne în atenția fanilor baschetului și datorită înălțimi sale (2.31 metri). De altfel, în perioada petrecută la clubul italian Stella Azzurra a fost înregistrat ca cel mai înalt jucător din baschetul european.

  Născut în Arad, în 17 iulie 2000, Bobroczky vorbește fluent română, maghiară, engleză, sârbă și italiană și a fost prezent în reviste de top precum ESPN, The New York Times sau Sports Illustrated.

  Student la Rochester University, fiul fostului baschetbalist de la Elba Timișoara și West Petrom Arad, Zsigmond „Jiga” Bobroczky (2,16 m), a lăsat sportul cu mingea la coș deoparte și a început propriul podcast, în care povestește viața văzută de la 231 de centimetri, cântă la pian și creează muzică, confrom celor de la siteul firstsportz.com.

  Medicii americani care l-au analizat au sperat ca puștiul care a atins 2.31 metri să nu mai crească în înalțime. Acest lucru s-a întâmplat, dar din cauza înălțimii coloana sa vertebrală este afectată de o scolioză, o tulburare marcată de o curbură laterală a coloanei vertebrale și disconfort în partea inferioară a spatelui. Robert s-a înscris în 2020 la universitatea menționată mai sus, a luat o pauză pandemică, dar din 2021 s-a reîntors la unitatea de învățământ din SUA.

  De remarcat că în istorie cei mai înalți baschetbaliști au fost libianul Suleiman Ali Nashnush (2,45 m – a jucat doar în țara sa natală), chinezul Sun Min Ming cu 2,40 metri și rusul Alexander Sizonenko cu 2,39 metri (2,45 m după retragerea din activitate). Cel mai înalt baschetbalist român a fost Ghiță Mureșan (2,31 m), dar românul cel mai înalt din istorie a fost Gogea Mitu, înălţimea sa de 2,42 metri făcându-l celebru în toată Europa interbelică, fiind supranumit „Goliat din România”.

  Baschetul în viața lui Robert

  • a început baschetul la BC Valbon, apoi la clubul tatălui său, Baschet Club Best Arad.
  • la 14 ani, Robert a cucerit titlul național în Italia, la categoria Under 15, cu echipa Stella Azzura.
  • în 2016 s-a mutat în SUA, la echipa Academiei SPIRE.
  • în 2018 a semnat cu Academia Grand River (Ohio, SUA).

  Citește și: Presa americană îl laudă: este arădean, are peste 2,3 metri și are șanse să ajungă al doilea Ghiță Mureșan (FOTO-VIDEO)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.