duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – RO-ALERT sau când nu ne omoară natura dezlănțuită o face incompetența autorităților

    de Valer Mărginean | 20 septembrie 2024, 8:05 AM | Recomandările editorilor | Viața, așa cum e

    2

    (foto: facebook Rareș Bogdan)

    A doua zi după inundațiile catastrofale din județul Galați, când s-au îmbulzit politicienii-candidați la fața locului, s-a vorbit și despre RO-ALERT. Mai precis, prezenții au lăudat sistemul de avertizare pentru că a funcționat – rețin că l-am auzit pe plictisitorul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet exteriorizându-și mulțumirea că RO-ALERT a funcționat foarte bine și la timp. Desigur, nu era treaba lui, dar ce să fi spus și el?

    Probabil așa a fost, deși fostul președinte Traian Băsescu tocmai a spus exact invers și a lansat o alertă de „viitură de incompetență la guvern”. Sigur, Fechet și ceilalți politicieni-candidați prezenți în satele inundate sunt politicieni, sunt și în campanie și nu cred că ar fi fost dispuși să spună că nu a funcționat RO-ALERT, chiar dacă acesta ar fi adevărul.

    Iar în ce-l privește pe ministrul Fechet, mai bine ar fi spus ceva inteligibil despre activitatea Administrației Naționale Apele Române, din subordinea sa. De exemplu, despre lucrările de protecție împotriva inundațiilor, despre banii cheltuiți, despre conducerea Agenției și multe altele.

    Pe de altă parte însă, nici Traian Băsescu nu-i tocmai un călugăr retras în pustnicie pentru meditații, așa că mai bine să privim cu reținere ce fac și ce vorbesc toți cei implicați.

    Nu sunt în măsură să apreciez dacă mesajul RO-ALERT a fost transmis la timp și nici dacă a ajuns la destinatari. Să nu uităm că mulți dintre locuitorii satelor inundate sunt bătrâni și este greu de crezut că au toți telefoane mobile. Or, cel puțin din această perspectivă, RO-ALERT nu este neapărat o soluție perfectă. Eventual, perfectibilă. Cel puțin câtă vreme telefoanele mobile nu sunt obligatorii în România.

    Dincolo de modul de funcționare și de operare a sistemului RO-ALERT, se poate discuta și despre eficacitatea lui. Traian Băsescu este convins că, alertați la timp, oamenii ar fi putut să-și salveze bunurile și chiar să se salveze pe ei. Posibil să aibă dreptate fostul președinte, dar la fel de posibil este ca domnia sa să se fi rupt puțin de realitate de când a ieșit din viața publică. Ce puteau să salveze, bunăoară, într-o jumătate de oră sau chiar într-o oră niște bătrâni de 70-80 de ani?

    RO-ALERT inundatii ISU Galati

    „Am urcat în pod 3 dulapuri cu haine, 2 paturi și o canapea extensibilă, 2 mese, 12 scaune, dulapul de bucătărie și frigiderul, dar m-or oprit, maică, băieții ăștia”

    Sursa: ISU Galați

    În primele minute după alertă, abia dacă își adunau gândurile, apoi, presupunând că sunt în putere, unul dintre cei doi (soț și soție) urca mobila în pod (dulapuri pline cu haine, mese, scaune, paturi, oale, farfurii, frigiderul și așa mai departe). Celălalt, s-ar fi ocupat de animalele din gospodărie: ar fi dus vaca, cei doi, trei porci, găinile, câinele și ce-or mai fi fiind în ogradă, undeva pe vreun deal din județul vecin – că doar nu le-ar fi urcat și pe astea în pod…

    Și toate astea, cu calm și hotărâre, într-o jumătate de oră sau poate într-o oră sau chiar două. La 70-80 de ani! Adică, aproximativ vârsta fostului președinte (73 de ani în 4 noiembrie)… Nu știu când a urcat domnul Băsescu ultima oară mobilă într-un pod, dar îl asigur că nu-i chiar așa de simplu pe cât a spus în postarea de pe facebook.

    Evident, nu puteau salva mare lucru. Poate ar fi reușit să-i salveze pe acei sărmani care au murit.

    Alta este însă problema cu RO-ALERT.

    Oricât de bine și la timp ar funcționa și chiar presupunând că este receptat de toată lumea, RO-ALERT nu poate suplini lipsa de pregătire a oamenilor pentru a face față unor astfel de calamități. Mă întreb – iar dacă eram ziarist în fața atâtor somități ce conduc și vor mai conduce țara, chiar îi întrebam – unde sunt acelea adăposturi pe care autoritățile locale au obligația să le identifice, să le amenajeze și să le întrețină pentru astfel de situații?

    Bun, se primește o alertă de indiferent ce nenorocire, timp pentru adăpostire ar fi, dar unde? Aș întreba arădenii dacă știu unde sunt cele mai apropiate adăposturi de locuința lor. Cred că nici 10% din populație nu deține o astfel de informație. Poate nici nu sunt amenajate și probabil nu au nici apă, nici electricitate și nici măcar aerisire. Cine controlează aceste adăposturi? Pentru că de amenajare și întreținere răspund autoritățile locale, adică primăriile.

    Din când în când se mai fac exerciții de alarmare. O activitate ce ar trebui să fie constantă, serios organizată de fiecare dată și desfășurată nu doar pe hârtie. Populația ar trebui instruită în astfel de exerciții. Iar aceste exerciții ar fi cel mai potrivit moment pentru așa ceva. Doar că și acțiunile astea au fost duse în derizoriu, iar vina principală este tocmai a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, eternul Raed Arafat. Și, local, probabil a prefecților.

    Doar că, așa cum se întâmplă de obicei la noi, adăposturile sunt în grija primăriilor, la fel și sirenele, Inspectoratele județene pentru Situații de Urgență participă la stingerea incendiilor și nu au timp și pentru verificări de adăposturi. Ca să nu mai spunem că nu au nici interes să „atace” primăriile. Iar prefecturile sunt la fel de inutile ca până acum (asta, ca să nu tot repet că nu fac nimic).

    Iată cum problema situațiilor de urgență  – care nu sunt doar inundații – sau a protecției civile, este tratată la noi cu o ușurință criminală de toți cei care au responsabilități în acest domeniu. Dar rămân la părerea că principalii vinovați sunt cei care au atribuții de control și nu își fac treaba pentru care sunt plătiți. Repet, începând cu Raed Arafat.

    Cu siguranță, alta ar fi fost atitudinea acestor responsabili, inclusiv sau, poate, mai ales, a domnului Raed Arafat, dacă fiecare acțiune de control era asociată cu vreo achiziție de materiale sau măcar de servicii, știut fiind că licitațiile au un efect absolut miraculos asupra poftei de lucru a funcționarilor implicați. Și a șefilor lor.

    Poate dacă fostul președinte Traian Băsescu ar fi amintit toate aceste nereguli, plus, desigur, altele pe care domnia sa precis le cunoaște încă de pe vremea când era primar general al Capitalei sau chiar șeful CSAT, ar fi avut mult mai multe argumente să emită acel RO-ALERT de viitură de incompetență la nivel de guvern. Mai ales că ar fi putut susține alerta cu exemple de urmat din perioada sa de activitate, ca primar general și președinte, când totul era perfect pe linie de situații de urgență… Sau nu. Mai bine nu, pentru că nici atunci nu s-a făcut nimic.

    Prin urmare, poate mai bine tăcea…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Kă kam invers ca-n Japonia

      Poate ne spune cineva de ce incompetenților de șef al dsu, Arătat, este menținut în post.
      Ce spune el referitor la avertizarea în caz de cutremur, este de o incompetență crasă, poate fi catalogat xa instigare la omor!
      În Japonia se emit avertizările de cutremur cu cât mai mult timp înainte posibil!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.