miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Riști pușcăria dacă te îmbraci în roșu și alb! Poliția te ia de pe stradă dacă porți aceste culori

  de - | 7 august 2021, 7:59 PM | Internaţional

  0

  Unul dintre cele mai mari procese penale din Belarus implică zeci de persoane care au fost reținute pentru că au cântat cântece și au dansat pe străzile din Brest în septembrie. Forțele de securitate Belarus au întrerupt adunarea și i-au reținut pe mulți. Autoritățile lui Lukașenko i-au acuzat ulterior că „pun în pericol siguranța traficului rutier”.

  Belarusul a fost cufundat în haos în august 2020, când alegerile prezidențiale au acordat un al șaselea mandat lui Alexandr Lukașenko, care a condus țara din 1994 și a fost descris drept ultimul dictator al Europei.

  Alegerile au declanșat un val fără precedent de proteste, care au fost întâmpinate cu o reducere brutală, chiar și pentru Belarusul autoritar. Peste 30.000 de bieloruși au trecut prin procesul de detenție. Numărul deținuților politici a trecut de 540 și include peste două duzini de jurnaliști.

  Orice formă de protest poate duce la o amendă și chiar închisoare în Belarus. La fel ca orice afișare de roșu și alb, culorile asociate cu opoziția democratică și steagul primei republici democratice bieloruse din 1918. Iată câteva dintre cele mai extreme cazuri.

  O femeie care mergea la o lecție de conducere a fost oprită de polițiștii din Minsk în martie. Nataliei Sivtsova-Syadushkina i s-a spus că îmbrăcămintea ei este inadecvată. Problema? Șosetele ei erau albe cu o dungă roșie, același model cu steagul istoric care este interzis efectiv în Belarus. De asemenea, purta pantofi de alergare roșii, care aparent erau și ei incriminatori. De asemenea, poliția a acuzat-o că arată semnul „V pentru victorie” către șoferii care treceau, care se pare că au salutat înapoi.

  Sivtsova-Syadushkina a fost trimisă în judecată în baza legilor care interziceau protestele neautorizate și a fost obligată să plătească 2.320 de ruble bieloruse (900 de dolari). Judecătorul a menționat că șosetele și pantofii de alergare ofensați erau foarte vizibili, deoarece purta blugi scurți.

  În orașul vestic Hrodna, Lyubou Sarlay a petrecut o zi după gratii și a fost amendat pentru că purta pantaloni roșii și albi. Ea a fost reținută de polițiști în ianuarie în timp ce se mergea de la o cafenea la mașină.

  „Am întrebat poliția de ce m-au reținut”, a declarat ea pentru Current Time. „Și mi-au spus:„ Pentru că încercați să faceți o declarație politică cu pantalonii! ”

  Cutiile pot ridica suspiciuni și în Belarusul de astăzi. Andrei Parhomenka a fost arestat în aprilie pentru expunerea unui banner roșu și alb de pe balconul apartamentului său înalt din Minsk. Parhomenka a negat acest lucru, explicând că stindardul era de fapt o cutie – deși roșie și albă – de la un televizor pe care nu o aruncase, deoarece tocmai se mutase în apartament.

  Parhomenka a fost închis 14 zile, petrecând o parte din acest timp la centrul de detenție Akrestsina din Minsk, care este sinonim cu tortura din cauza abuzurilor documentate că au fost comise de gardieni acolo.

  Sursa: evz.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.