vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update Retim-ul a încercat să-și „fenteze” muncitorii acordându-le zile libere în loc de banii promiși! Pe noi ne-a scos afară șeful de la Arad ca să nu îl mai filmăm | Video

  de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 10 august 2018, 8:49 AM | Știri Arad | Topic special

  4

  Greva munictorilor de la Retim pune în pericol Aradul(foto: Special Arad)

  Titlu principal: Cod roșu de gunoaie pe caniculă! Șoferii și muncitorii necalificați de la Retim fac grevă spontană și refuză să iasă la muncă din cauza tăierii orelor suplimentare! E „circ” în curtea unității

  Conflict de muncă spontan izbucnit în această dimineață în curtea unde societatea comercială Retim are închiriat spațiul administrativ, adică pe strada 6 Vânători. Șoferii și muncitorii necalificați, constatând că salariile lor nu corespund cu calculele făcute chiar de ei, în sensul că le-au fost tăiate orele suplimentare nejustificat, au decis pe loc să nu mai iasă la muncă până nu se reglează situația. Mai precis, să li se recalculeze orele suplimentare și să le fie plătite, nu așa cum dorea conducerea societății, ca acestea să fie transformate în zile libere.

  Începând de la ora șapte dimineața și până acum, muncitorii se află în curtea societății și așteaptă să fie calculate orele suplimentare. Iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, există posibilitatea ca oamenii să nu iasă la muncă.

  38814380 312133126202530 781357067716788224 n

  În condițiile în care în Arad se anunță o nouă zi caniculară și gunoaiele nu sunt adunate, sau adunate cu întârziere (o să aflăm), decretăm noi COD ROȘU de gunoi în Arad,  până anunță asta administrația locală, cea care, probabil, nici nu a fost informată cu privire la această grevă.

  Într-un fel, am putea spune că ne-am așteptat să se întâmple așa ceva deoarece aveam semnale că angajații sunt nemulțumiți.

  UPDATE: La ora 11, oamenii încă așteptau un cuvânt sau o poziție din partea celor de la Retim. Am ajuns și noi la sediul Retim și am vorbit cu liderul lor de sindicat care a expus problema scurt: „oamenii nu doresc zile libere pentru orele suplimentare, ei doresc, așa cum s-a mai întâmplat în trecut să fie plătiți pentru ceea ce au lucrat”. Declarația lui o puteți viziona în clipul următor, dar și reacția șefului punctului de lucru Retim atunci când a conștientizat prezența presei:

  La discuții a fost prezent și domnul Sănătescu, șeful punctului de lucru Retim de la Arad, care a fost foarte deranjat de prezența presei nedorind să dea o declarație. Mai mult decât atât, s-a dus direct la paznicul unității și l-a apostrofat „sugerându-i” să ne scoată afară, după care a ordonat ca toată lumea, inclusiv muncitorii, să vină la poartă pentru a discuta. Deoarece spiritele ajungeau aproape de „cod roșu”, mai mulți muncitori spunând că presa nu va pleca și că se vor asigura de acest lucru, am hotărât noi să plecăm atunci când a venit paznicul și ne-a rugat să plecăm motivând că așa a primit ordin de la domnul director. Ne-am dus la domnul director Sănătescu și l-am întrebat dacă trebuie să plecăm. Acesta nu a avut bunăvoința să ne răspundă. Să ne spună clar și răspicat ceea ce îi ordonase paznicului. Nu am dorit ca situația să degenereze așa că am plecat noi. Dar nu departe, doar după barieră pentru a putea urmări evenimentele.

  La câteva minute distanță, paznicul a fost din nou apostrofat, de data aceasta de către un responsabil de la Timișoara. „De ce i-ai lăsat să intre?”.

  Vă spunem noi. Pentru că nici până acum problemele cu care se confruntă Retim, de la plata salariilor, la facturi restante care au fost în fapt plătite, la contracte dublate, la incapacitatea Retim-ului de a oferi o posibilitate prin care problemele semnalate de cetățeni să fie rezolvate (de ex. Tomoioagă Alin, un cetățean arădean care de două săptămâni se luptă să își plătească factura, iar cei de la Retim spun că nu au contract încheiat cu el, iar el are contractul în mână), pentru că Retim tratează cu incompetență crasă și o indiferență ieșită din comun contractul semnat cu municipiul Arad.

  Vom încerca să luăm și poziția oficială Retim asupra modului în care au reușit să remedieze situația și dacă nu au fost contactați de cei de la ITM având în vedere că muncitorii spun că au lucrat și câte 20 de ore (un fapt care după câte cunoaștem noi este ilegal!), dar analizând precedentele din trecut, nu ne-am ține respirația.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.