duminicã, 30 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor termice din municipiul Arad. Consilierii vor vota cererile de finanțare de 1 miliard de lei

    de Raluca Medeleanu | 22 aprilie 2024, 11:35 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    una dintre conductele CET vizate în proiecte (foto: Google Street View)

    Două proiecte ce prevăd reabilitarea de rețele termice primare și secundare din municipiul Arad vor fi depuse de administrație pentru a primi finanțare europeană prin „Programul termoficare” și „Fondul de modernizare”.

    Adunate, cele două proiecte însumează aproximativ 1 miliard de lei (aproximativ 200 milioane de euro). Scopul acestor modernizări este reducerea din pierderile care storc anual foarte mulți bani din bugetul local.

    Pentru a putea fi depuse spre finanțare, cele două proiecte trebuie să primească mai întâi aprobarea consilierilor locali, în ședința din 24 aprilie.

    Modernizare rețea primară în municipiul Arad

    Primul proiect de hotărâre care va fi supus la vot conține documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru „Reabilitare rețea magistrală de transport agent termic în municipiul Arad”, referindu-se la modernizarea a cca. 23.380 metri de rețea primară, din care cca. 19.400 m de rețea va fi înlocuită cu conducte preizolate, iar pentru cca. 4000 m de rețea se va reface izolația termică.

    Valoarea investiției este estimată la 278.137.119,71 lei cu TVA.

    „Lucrările prevăzute se referă la reabilitarea unui număr de patru magistrale de transport și două bretele de legătură între magistrale (…) și cu relocarea rețelelor pe domeniul public acolo unde acestea traversează proprietăți private. Rețelele se vor realiza din conducte preizolate, montate îngropat în pat de nisip, prevăzute cu sistem de supraveghere/semnalizare a avariilor.

    De asemenea, se va reface izolația termică cu saltele de vată minerală gata confecționate, pentru o lungime de 3.980 m conducte de transport aflate în stare bună de funcționare, pozate aerian. Se vor monta vane de secționare în punctele caracteristice de pe ramurile magistralelor de transport. Se asigură condiții pentru digitalizarea rețelelor de transport energie termică prin colectarea și întreținerea tuturor datelor necesare modelării tehnice ale elementelor de rețea”, se arată în proiect.

    În proiect se prevede relocarea rețelei primare ce alimentează punctul termic PT 18, respectiv relocarea traseului Magistralei III care traversează proprietăți private (AFI și ARED) pe domeniul public prin realizarea unui traseu nou subteran de rețea preizolată.

    Proiectul arată că prin realizarea lucrărilor de reabilitare propuse pierderile de energie termică se vor reduce cu 24.774,48 MWh/an, respectiv 21.299,46 Gcal/an, consumul de gaze naturale se va reduce cu 27.528,36 MWh/an, emisiile de CO2 se vor reduce cu 5.558,81 to/an, iar cele de NOx cu 4,21 to/an.

    Modernizare rețea secundară

    Al doilea proiect care va fi aprobat de consilieri este unul și mai costisitor. El prevede reabilitarea de rețele termice secundare, având valoarea investiţiei estimată la 801.153.318,63 lei (TVA inclus), iar conform proiectului pentru a fi realizată ar fi nevoie atât de fonduri europene accesate prin cele două programe menționate, cât și de o parte asigurată din bugetul local.

    „Lucrările prevăzute se referă la reabilitarea unui număr de 27 rețele de distribuție cu lungime totală de aproximativ 71.385 m, aferente unui număr de 26 puncte termice, pe amplasamentul actual, pe domeniul public și cu relocarea rețelelor pe domeniul public acolo unde acestea traversează subsolurile imobilelor sau proprietăți private.

    Rețelele se vor realiza din conducte preizolate, montate îngropat în pat de nisip fără afectarea copacilor sau arbuștilor din zonele de lucrări. De asemenea, se vor reabilita un număr de 19 puncte termice și se va înființa un punct termic nou (PT9A) care preia consumatorii aferenți punctului termic PT9 Maternitate.

    Se va instala un sistem SCADA (Supervysory Control and Data Acquisition) care permite monitorizarea instalațiilor de la distanță și efectuarea unei acțiuni asupra acestora. Dispeceratul central SCADA va fi situat în camera de comandă la CET Hidrocarburi și permite monitorizarea unui număr de 20 de puncte termice”, se arată în proiect.

    Proiectul tehnic pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi, în lucru

    CET

    Amintim că Primăria Arad a câștigat cofinanțare europeană pentru retehnologizarea centralei de pe Calea Iuliu Maniu, CET Hidrocarburi. Astfel că în februarie a fost semnat contractul de cca. 80 milioane euro cu firma Elsaco pentru proiectarea tehnică și construcție pentru noua sursă de cogenerare.

    Valeriu Iftimie, coproprietar al Elsaco, a declarat în 29 februarie, că primele 4 luni vor fi alocate realizării proiectului tehnic, iar apoi va începe șantierul. În acest sens, firma s-a asociat și cu PAB Romania pentru partea de lucrări, estimându-se că la un moment dat va fi nevoie de până la 300 muncitori.

    În momentul de față, proiectul tehnic e la faza de obținere a avizelor.

    Retehnologizarea va însemna o reducere de 34 mii tone de dioxid de carbon. Acest lucru ar genera o economie de aproximativ 3 milioane euro, după cum a explicat directorul CET Hidrocarburi, Victor Ciulean. Mai mult, noua sursă de cogenerare va da autonomie CET Hidrocarburi care la ora actuală, încă mai preia în proporție de 30%  (pe bani din bugetul orașului) energie de la CET-ul mare din afara orașului, care este acum proprietate privată.

    Cu toate că modernizarea CET Hidrocarburi de pe Maniu va îmbunătății considerabil calitatea agentului termic, va rămâne în continuare problema pierderilor înregistrate pe rețea. Deși Primăria a început de câțiva ani să înlocuiască vechile conducte, încă se mai înregistrează pierderi de cca. 30% pe rețea. Doar aproximativ 12% din totalul conductelor a fost modernizat până acum. Cele două proiecte care vor fi depuse spre finanțare, menționate în acest articol, sunt printre demersurile de a reduce în continuare aceste pierderi.

    Retehnologizarea CET Hidrocarburi, conform contractului, trebuie să fie dusă la bun sfârșit până în 2026.

     

    • Citește și: Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La un curs rotunjit de 5 lei în euro sunt 200 de milioane nu 300.
      Dar totalul este 300 – 200 de milioane conductele + 100 de milioane Cet-ul cu 300 de milioane puneau centrale de ap la tot orașul încă racordat și plăteau și gazul până în 2030.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.