Requiemul lui Verdi a cutremurat pereții Bisericii Catolice (galerie Foto + Video)

  de Mihai Todoca | 1 July 2016, 3:16 PM | Cultură | Muzică | Video

  0

  Plecată din arcușuri sublime de vioară și un cor angelic, muzica lui Verdi s-a auzit ieri în Biserica Catolică mai puternică decât ar fi sperat vreodată compozitorul. Decorul, îmbrăcămintea, picturile, toate te transpuneau în Infernul lui Dante, ca mai apoi să fii consolat de Pieta lui Buonarotti. Nu a fost un simplu concert de muzică simfonică, a fost tot tumultul pe care Giuseppe l-a aruncat vreodată pe un arpegiu, executat exemplar de cei care au fost sub bagheta lui Roberto Salvalaio. Doamne și ce baghetă! Până și Dorothy nu mai avea nevoie să urmeze drumul din cărămizi galbene dacă îl asculta pe el.

  Când îngerii își pleacă capul ascultându-i pe oameni cum cântă, ce mai poate publicul să aducă în plus? Aplauze? Nicidecum! Cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit au fost „este de nedescris”.

  Totul acela unitar a creat, în sine, necesitatea repetării. Dar dacă nu va fi în același decor, efectul nu va fi la fel. Nu vei putea fi pios în fața heruvimilor când în gând ai doar un singur lucru: să îl asemeni cu mitul lui Paganini.

  Se spune că el și-a vândut sufletul Diavolului pentru a crea acea muzică superbă din vioara lui. Exact asta se gândea în Biserică. „Numai Diavolul îl mai putea impresiona pe Dumnezeu”.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.